Potrivit unui comunicat al Uniunii Salvați România, transmis vineri, cinci membri USR s-au înscris în cursa internă pentru preşedinţia partidului, noul lider al formaţiunii urmând să fie ales prin votul tuturor membrilor. Potrivit comunicatului de presă, validarea rezultatelor va fi făcută la congresul USR, convocat pentru data de 14 septembrie.

În cursa internă pentru șefia USR s-au înscris:

  1.  Dan Barna, actualul preşedinte al USR şi candidatul Alianţei USR – PLUS pentru alegerile prezidenţiale.
  2.  Cosette Chichirău, deputat şi preşedinte USR Iaşi
  3.  Vişinel Bălan, membru USR Giurgiu
  4. Alexandru Cristian Surcel, preşedinte USR Sector 5
  5. Liviu David, membru USR Balş

Toate cele cinci candidaturi depuse pentru președinția USR au fost validate de Comisia Electorală a partidului.

„Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declaraţii de avere şi interese, dar şi programul politic şi o declaraţie pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea. Campania electorală internă durează până pe 31 august. Potrivit modificărilor aduse la Statutul USR, preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor, vot care se va consuma electronic în perioada 1-3 septembrie. Dacă va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin (în cazul în care niciun candidat nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate), campania electorală internă se va desfăşura în perioada 5-8 septembrie, urmând ca votul electronic să se desfăşoare în intervalul 9-11 septembrie”, se arată în comunicatul USR.

Potrivit sursei citate, statutul USR a fost modificat, astfel încât la congresul USR din 14 septembrie numărul de membri ai Biroului Naţional va crește de la 21 la 25, pentru a se asigura o mai bună reprezentare a opiniilor în cadrul executivului USR. Dintre cei 25 de membri ai Biroului Naţional USR, doar președintele USR este ales de toţi membrii partidului, ceilalţi 24 de membri vor fi aleşi de Congresul USR, printr-un vot ponderat, adică se iau în calcul rezultatele obţinute de filiale la ultimele alegeri.

Foto:Mediafax