Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.

Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de la foşti parlamentari PSD, conform mediafax.ro

Prim-vicepreședinta PNL, Raluca Turcan, a anunțat că pe lângă parlamentarii partidelor de opoziție care au semnat moțiunea se află și patru parlamentari PSD, astfel că există un număr de 237 de semnături pentru susținerea acestei moțiuni.

Conform prim-vicepreședintelui PNL, PSD încearcă să convoace de urgență în această seară conducerile celor două camere ale Parlamentului și citirea într-un plen reunit a textului moțiunii de cenzură, iar ziua de vot să fie stabilită pentru vineri când aceștia mizează pe o prezență redusă la votarea acestei moțiuni, ca partea a unui plan de subminare a acestei ințiative a Opoziției.

La finalul ședinței CExN, Viorica Dăncilă a declarat că în CExN s-a votat pentru mobilizarea partidului pentru ca această moțiune să nu treacă și este sigură că nu va trece.

„Pe ordinea de zi a CExN-ului de astăzi am discutat despre mobilizarea pentru ca această moțiunea de cenzură să nu treacă și am toată încrederea că nu va trece!”,

a declarat Viorica Dăncilă.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.

UPDATE: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți seară că moțiunea de cenzură nu o să se mai citească în plen în această seară pentru că ședința conducerii reunite a Camerei Deputaților și Senatului nu s-a putut desfășura. Ciolacu a dat vina pe reprezentanții partidelor care susțin moțiunea de cenzură că nu au asigurat cvorumul de lucru. „Este o mascaradă”, a spus Ciolacu despre moțiune, adăugând că acest lucru se vede și din faptul că opoziția nu are un lider.

“Nu s-au putut întruni Birourile permanente pentru a lua hotărârile privind calendarul şi programul moţiunii. Mâine vom convoca din nou. Eu am crezut că este o grabă de a scăpa această ţară de pesedişti şi de acest guvern şi am constatat că cele cinci partide au lipsit de la şedinţă”

a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Prim-vicepreședintelui PNL, Raluca Turcan a susținut însă exact opusul, acuzând că au lipsit doi membrii PSD ai conducerii reunite a Camerei Deputaților și Senatului și  nu a fost cvorum, acuzând PSD de comportament de tip infracțional.

“Aici este abuz şi infracţionalitate cu premeditare pentru că, ştiind că Opoziţia intenţionează să depună moţiunea astăzi, parlamentarii şi conducerea PSD din Camera Deputaţilor a acţionat precum infractorii, cu premeditare, şi anume: au suspendat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie invalidat un mandat de parlamentar pentru un parlamentar care este condamnat definitiv şi are îngrădite drepturile electorale, implicit parlamentare. Au anticipat momentul depunerii moţiunii şi au pregătit acest Birou permanent reunit care să conducă la citirea unei moţiuni dincolo de programul de lucru al Parlamentului, care este afişat public. Aşa cum doi ani de zile Liviu Dragnea şi Florin Iordache au condus în stil infracţional Camera Deputaţilor şi, pe ansamblu, Parlamentul României, exact acelaşi comportament îl practică şi acum – BPR peste noapte, parlamentari ţinuţi noaptea să execute ordinele liderilor politici care pun mai presus interesul clienţilor, înaintea interesului public şi al cetăţenilor”

a declarat Raluca Turcan.

Ședința conducerii reunite a Camerei Deputaților și Senatului va avea loc miercuri dimineață pentru stabilirea calendarului moțiunii, sâmbătă fiind probabil ca ziua aleasă pentru votarea moțiunii în ciuda apelurilor Opoziției ca acest lucru să nu se facă în zilele libere.