După ce amendamentul depus în Parlament la Legea Bugetului de către Victor Ponta, amendament prin care banii  destinaţi partidelor politice ar fi urmat să fie redirecţionaţi spre Sănătate, a fost respins, deputatul PSD, Mircea Drăghici a explicat pe pagina personală de Facebook, motivul pentru care, partidele politice primesc finanțare de la bugetul de stat.

“Independența partidelor politice este unul dintre pilonii unei democrații. E și motivul pentru care statele democratice le oferă acestora, prin susținere financiară publică, libertate față de finanțarea privată – din păcate, adesea condiționată de interese de multe ori ascunse și de cele mai multe ori toxice.

Suedia, de exemplu, unul dintre cele mai democratice state din lume, alocă circa 0,09% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea formațiunilor politice. Spre comparație, partidele din România au marja de alocare intre 0,01%-0,04% din PIB!

Sunt necesare subvențiile de stat? DA! Pentru că eliberează partidele de o dependență nesănătoasă față de donațiile unor grupuri de interese cu putere financiară, oferind în același timp statului un control mai mare asupra modului în care banii acestora sunt obținuți și cheltuiți.

3 motive pentru care subvențiile sunt necesare:

1. Alocarea subvențiilor se face în funcție de rezultatele din alegeri. Este respectat votul cetățenilor, care nu mai poate fi sechestrat de interese din umbră.
2. Interesele private nu mai pot domina proiectele publice. Este păstrată sănătatea aparatului legislativ și administrativ.
3. Politica rămâne a partidelor, nu a intereselor de grup. Este redus riscul de corupție din activitatea politică.” a scri Mircea Drăghici pe facebook.

În condițiile în care sumele alocate de la buget reflectă rezultatele din alegerile precedente, în anul 2019, conform unui calcul întocmit de USR, social democarții ar urma să primească pentru anul 2019 o sumă de aproximativ 219 milioane de lei.