Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se opune numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef la Parchetul European, afirmând că în perioada imediat următoare îşi va informa omologii din statele UE despre abuzurile comise de Kovesi când a fost şefă a DNA şi decizia CCR cu privire la demiterea ei.

“Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”

A declarat ministrul Tudorel Toader, pentru stiripesurse.ro.

În apărarea Laurei Codruța Kovesi a sărit imediat fostul Ministru al Justiției în guvernarea Ciloş, Raluca Prună, care declara intenția lui Toader ca una suprarealistă dacă nu ar fi de-a dreptul penibilă.

“Kovesi e prima pe lista de 3 candidati pentru postul de procuror șef european. Toader cica s-ar opune si ar informa ministrii de justitie din statele UE despre decizia CCR privind demiterea doamnei Kovesi. Suprarealist daca nu ar fi de-a dreptul penibil. Stiu toti ministrii de justitie ce ati facut, domnule Toader. 
Si daca totusi insistati sa extindeti la nivel european o chestie cusuta cu ata alba, daca totusi ridicolul in care aruncati reprezentarea acestei tari nu are limita, poate amintiti si de plangerea la CEDO si admiterea ei de principiu. Stiu ministrii si despre asta, dar macar mai salvati o aparenta”

A scris Raluca Prună pe contul său de facebook.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi se află pe o listă scurtă de trei nume pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special, propuneri ce urmează a fi trimise înspre vot în Parlamentul European la începutul lunii martie.

“În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoare ordine a preferinţelor:
1. Laura Codruţa Kovesi (România)
2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)
3. Andres Ritter (Germania).”

Se arată în documentul oficial de nominalizare.