Mesajul extrem de dur din partea lui Mihai Tudose, deputat Pro România, la adresa PSD și a guvernului Dăncilă vin în contextul în care în ședința de guvern, de miercuri, a fost adoptate două decizii care alocă peste 50 mil lei în vederea închiderii a trei mine din Valea Jiului.

„Opriți Guvernul PSDragnea/Dăncilă!!!!
Ieri în ședința de guvern au fost adoptate două hotărâri care alocă peste 50 mil lei în vederea închiderii a trei mine din Valea Jiului!!! Nu conservare. Nu retehnologizare. Închidere!!! Și o să rămână una singură care să furnizeze cărbune pentru centrala de la Paroseni. Atât.
Pe sutele de mii de afișe și bannere cu care PSD a împânzit țara scrie: patrioți în Europa… între timp au uitat sa fie patrioți în România… Închid Valea Jiului și importăm curent din Ungaria! Patriotism, nu-i așa? 200 mil de euro este costul retehnologizării și eficientizării Complexului Energetic Hunedoara… Pe parcursul a doi ani. Exact cât alocația bugetară pentru partide…. din care aflăm cum e cu patriotismul prin intersecții, prin pomi și pe stâlpi…
în timp ce devenim dependenți energetic de ,, bunul prieten” Orban-de-Ungaria!!!
Jos labele de pe România! Urgent!”

Scrie Mihai Tudose pe facebook.

Reamintim faptul că decizia de închidere a celor trei mine din Valea Jiului  este datorată în mare măsură si presiunilor venite din partea Uniunii Europeane care cere imperios restructurarea sectorului, închiderea minelor  din Valea Jiului fiind prevăzută inițial pentru 2018, fiind însă amânată la acel moment de Guvern până finalul lui 2019. Pentru ca cele trei din patru mine care mai există în Vale Jiului (n.r. 16 în anii ’90) să funcționeze în continuare, acest lucru ar fi fost posibil doar cu un ajutor de stat, iar o continuare a activității extractive după 2019 ar fi fost posibilă doar în condițiile acestui sprijin. Acest lucru însă este greu de realizat, având în vedere că la nivelul anului 2015, 70% din costul de producție al cărbunelui a reprezentat cheltuiala cu „muncă vie”, ceea ce înseamnă că extracția se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol, lucru considerat a fi nerentabil, la începutul anului, Ioan Conţ, directorul Termocentralei Mintia, anunțând că se ia în calcul asigurarea necesarului de cărbune prin importul acestuia din Indonezia.

Foto: mediafax