Senatorul PSD Mihai Fifor atrage atenția că, prin anularea OUG 114, Guvernul Orban va lovi năprasnic sistemul de educație națională, în respectiva Ordonanță fiind prevăzute creșterea anticipată a salariilor din învățământ la grila din 2022 din Legea salarizării!

„Dacă mai aveam cumva vreun dubiu referitor la incompetenţa profundă a guvernului liberal, a venit momentul ca Ludovic Orban să ne întărească această convingere.

De data aceasta, Orban s-a gândit să lovească în educaţie. Probabil capitolul acesta nu îi spune mare lucru, că, deh, cartea <<e greu>>.

Nu ar fi rău dacă cineva ar încerca şi ar şi reuşi să îi explice premierului că nu se poate face performanță fără dascali bine plătiți!

Acesta este un adevăr universal valabil, pe care PSD l-a înțeles și l-a aplicat atunci când a decis, prin lege, creșterea anticipată și consistentă a salariilor medicilor și profesorilor.

Prima urgență a fost păstrarea medicilor în țară, prin triplarea salariilor şi prin investiţii în echipamente medicale, fapt care s-a realizat!

Urmau, apoi, profesorii, cărora anul viitor, de la 1 Septembrie, ar fi urmat să le crească anticipat salariile până la nivelul stabilit în grila corespunzătoare anului 2022.

Guvernul supărat pe carte, PNL, vrea să abroge OUG 114 – care prevede creșterea anticipată a salariilor din Învățământ la grila din 2022 din Legea salarizării, pe principiul liberal <<ai carte, n-ai parte>>.

Prin urmare se compromite definitiv șansa creșterii calității în Educație, printr-o salarizare corespunzătoare.

Rezultatele catastrofale ale României la ultimele teste PISA arată cât de mare e nevoia de reformă structurală, profundă a sistemului de învăţământ românesc.

Nu poţi face performanţă fără a oferi condiţii decente dascălilor şi elevilor din această ţară. Asta înseamnă o salarizare atractivă, condiţii pentru perfecţionarea cadrelor didactice de-a lungul carierei, infrastructură performantă pentru desfăşurarea actului educaţional.

Pentru toate acestea este nevoie, cred, de <<alfabetizarea>> urgentă, în tainele guvernării, desigur, pentru Orban şi ai lui, altminteri riscăm corijenţa în masă a Cabinetului, cu consecinţe grave asupra bunului mers al acestei ţări.”,

a scris Mihai Fifor.

Avertismentul lui Fifor vine după rezultatele dezastruoase obținute de elevii români la testul PISA, din raport reieșind că peste 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, aceștia nereușind să înțeleagă ceea ce citesc.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât noul guvern liberal a decis ca la rectificarea bugetară din acest an bugetul Ministerului Educaţiei să primească cea mai mare lovitură prin reducerea substanțială a acestuia, ministrul Educaţiei, Monica Anisie,  susținând că pe actuala „construcţie” în materie de investiţii şi priorităţi de la Ministerul Educaţiei, dacă s-ar aloca 6% din PIB acestui domeniu, „nu are ce să facă cu banii” și considerând că rezultatele evaluării PISA nu sunt îngrijorătoare.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm de această evaluare. Trebuie să facem diferența de evaluările pe care le face Ministerul Educației. Accentul la aceste evaluări interne nu cade pe ceea ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor practice din viață. Trebuie să ne raportăm la această situație, iar ministrul Educaţiei trebuie să găsească soluții să nu ne mai găsim în asemenea situații.”,

a declarat Anisie la digi24.

Foto: Epoch Times România