Parlamentul a adoptat, joi, în comisiile de buget, un amendament al PNL care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei, parlamentarii votând amendamentul cu 123 de voturi pentru şi 119 voturi împotrivă. Amendamentul a fost susţinut de parlamentarii din coaliţia de guvernare, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi. Coaliţia PSD-ALDE a vrut însă reluarea votului pe amendatul PNL adoptat joi de Parlament, care prevede creşterea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 lei, deoarece era considerată a fi neconstituţională alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

După îndelungi dezbateri și cuvinte grele aruncate de o parte și de alta, majorarea alocaţiei pentru copii rămâne valabilă, dar se schimbă sursa de finanţare. Dragnea anunţă creşterea deficitului bugetar la 2,76% pentru finanţarea alocaţiilor pentru copii, însă, potrivit sursei citate, este acuzat de opoziție prin vocea senatorului PNL, Raluca Turcan, de demagogie:

„Demagogia este atunci când te lipeşti de un lucru bun care nu-ţi aparţine în încercare de a căuta imagine. Există două realităţi, două idei bune, amendamente bune ale PNL – masă la şcoală şi alocaţia copiilor la care domnul Dragnea s-a lipit. Domnul Dragnea a firmat de aici de la acest microfon că a rezolvat problema finanţării. Nimic mai fals! L-aţi citit? Aici se spune că nu se rezolvă problema finanţării ci doar creştem deficitul bugetar. Ştiţi de ce? Pentru că există o lege o lege a plafoanelor bugetare. (…) Astăzi s-a creat premisa ca dvs să modificaţi legea plafoanelor bugetare şi cu siguranţă să întârziaţi intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii. Este cel mai parşiv demers pe care cineva poate să-l facă de la această tribună după un vot dat. Aţi amânat intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii pentru că sunteţi nevoiţi să modificaţi legea plafoanelor bugetare”

În replică, Liviu Dragnea, acuză PNL de faptul că au depus un amendament fără să aibă habar de reguli și legislație financiar-bugetară și faptul că un amendament odată adoptat trebuie înainte de asta să aibă o sursă de finanțare pentru a asigura pe viitor banii necesari.

„Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare, care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile şi legislaţia financiar bugetară şi l-au făcut fără să se gândească că ar putea fi adoptat, urmând ca ulterior într-adevăr banii să nu ajungă la copii pentru că nu exista sursa de finanţare. (…) Vă mulţumesc pentru acest vot, pentru că abia acum există bani reali pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, restul e circ ”

A spus Liviu Dragnea în Parlament.