Ludovic Orban, premier desemnat, dă un ultimatum partidelor parlamentare de opoziție înaintea ultimelor negocieri pentru formarea unui guvern, în care le transmite că cine nu susține guvernul pe care îl va propune PNL „o ține pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, ajută PSD și ajută candidatul PSD”.

„Cine nu susține Guvernul propus de noi, de fapt, o ține pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, ajută PSD și ajută candidatul PSD, pentru că Viorica Dăncilă este candidatul PSD la prezidențiale și cu cât este ținută mai mult la Palatul Victoria cu atât, fiind în poziția de prim-ministru, își folosește poziția de prim-ministru pentru a face campanie.
Cine nu votează înseamnă că, de fapt, vrea să o țină pe Dăncilă la Palatul Victoria și resturile acestui Guvern care a fost demis prin moțiunea de cenzură și care, în fiecare zi, se ocupă de abuzuri, de angajări, de cheltuieli, de fixarea clientelei politice PSD-iste în mod ilegal, în funcții publice, în special în funcții publice de conducere.”,

a transmis Orban.

Premierul desemnat, a mai susținut, luni, că „totul este blocat”, necesitatea unui nou guvern fiind o urgență în contextul în care apreciază că măsurile luate de guvernul interimar Dancila sunt “o mulțime de prostii”.

„La ora actuală, totul este blocat. Avem de-a face cu rămășite de guvern, care nu mai face aproape nimic din ceea ce ar trebui să facă, în schimb face o mulțime de prostii: angajarea de cheltuieli pentru care nu există resurse, forțarea semnării unor contracte pentru care nu sunt îndeplinite condițiile legale, fixarea pe post a unor concursuri organizate în toate instituțiile guvernamentale a clientelei pesediste. De asemenea, România are nevoie de un guvern pentru rezolvarea unor probleme extrem de importante, cum ar fi rectificarea bugetară. (…) Este necesară elaborarea bugetului de stat, este necesar un guvern care să negocieze acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul multianual 2020-2027”

a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat sâmbătă că cea de-a doua rundă de negocieri cu partidele privind învestirea noului Guvern vor continua săptămâna aceasta, miercuri şi joi, „dacă este necesar”, menţionând că PNL va veni cu o strategie pentru a trece de un „boicot ruşinos” pe care încearcă să-l facă PSD pentru a se menţine la putere.

Președintele USR Dan Barna declară însă că USR nu se lasă ușor la negocieri și cere introducerea de urgență pe ordinea de zi de la Camera Deputaților a proiectelor USR, de care condiționează susținerea USR pentru guvernul Orban:

  • Fără Penali în Funcții Publice
  • Abrogarea recursului compensatoriu
  • Alegerea primarilor în 2 tururi

„Miza acestor doua zile este testarea acestei majoritati. PNL isi asuma guvernarea si ei spun ca e majoritate. Concret, sunt 2 zile de Parlament in care noi am solicitat dovedirea existentei majoritatii. Daca nu mai avem majoritate, nu cred ca mai ajujngem intr-o situatie de vot. E foarte important. Daca nu avem majoritate, inseamna ca nu avem ce sa votam. Presedintele si premierul desemnat considera ca exista o majoritate. Nu va fi vot daca nu exista o majoritate”

a declarat Barna în Parlament.