Președintele PNL, Ludovic Orban, a publicat vineri pe contul personal de Facebook un mesaj prin care face apel către toate forțele politice, inclusiv către Guvern, să susţină candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European. În condițiile în care urmează să fie reluată procedura de negociere pentru conducerea viitoarei instituţii iar principalul contracandidat al Laurei Codruța Kovesi, francezul Jean-François Bohnert, este favorit pentru şefia Parchetului Naţional Financiar din Franţa, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, principalul susținător al lui Bohnert, “nu prea mai are argumente politice” a opinat Orban.

“PNL continua batalia pentru a asigura succesul candidatului roman pentru functia de procuror sef european. Desemnarea se face de catre Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene. In ciuda sabotajului guvernului, europarlamentarii PNL au reusit sa convinga majoritatea din Parlamentul European sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi. Dupa alegeri, se va relua procedura de negociere intre Parlament si Consiliu. Cu un parlament proaspat relegitimat prin vot democratic, forta sa de negociere va fi mult mai mare in fata unui Consiliu, care a luat decizia la nivel de reprezentanti. De asemenea, conjunctura post-alegeri este mai favorabila. Tarile din est pot sa revendice cu mai multa forta pozitii importante la nivel european. Macron nu prea mai are argumente politice pentru a sustine candidatura franceza. Daca si guvernul roman isi inceteaza boicotul si daca si celalalte forte politice romanesti din Parlamentul European vin in sprijinul PNL, sansa Romaniei de a castiga pozitia de procuror sef va fi foarte mare.” a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Contextual, prim-ministrul Viorica Dăncilă, chestionată de jurnaliști cu privire la o eventuală susținere a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-şef european, a declarat, vineri, la Galaţi, că o decizie în acest sens va fi luată în forurile statutare ale partidului.

Recent, președintele PLUS, Dacian Cioloș, într-o cuvântare susținută în plenul Parlamentului European, a solicitat deblocarea procedurii de numire a procurorului șef european. Dacian Cioloș a mai declarat că a convenit împreună cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să realizeze împreună “nominalizarea şefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a obţinut în Parlamentul European“.

“Azi am discutat cu preşedintele Emmanuel Macron despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-şef european. Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cât mai repede nominalizarea şefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a obţinut în Parlamentul European”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

În cazul în care Jean-François Bohnert va fi numit în funcţia de şef al Parchetului Naţional Financiar, Laura Codruţa Kovesi va deveni singurul candidat pentru funcţia de procuror-şef în cadrul Parchetului European.