Ludovic Orban, președintele PNL a declarat că indiferent de ce a decis CCR, PNL va face tot ce poate să transpună rezultatul referendumului din 26 mai într-o lege, precizand că în prezent Constituția nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat sau amnistiat.

„Decizia CCR privind respingerea inițiativei legislative de revizuire a Constituției depuse de PNL alături de partenerii din opoziție este surprinzătoare în condițiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție la referendumul de pe 26 mai. Decizia de astăzi (joi – n.r.) este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție. Pe cale de consecință, este inexplicabil că judecătorii Curții au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituției inițiat de PNL alături de partenerii din opoziție, în condițiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituția României nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat și amnistiat (…) „PNL consideră că voința românilor este literă de lege și votul covârșitor de la referendumul pe justiție nu poate fi ignorat. Românii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și în favoarea interzicerii ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a extinderii dreptului de a ataca ordonanțele direct la CCR. Prin urmare, PNL se va asigura că voința cetățenilor exprimată la referendumul de pe 26 mai va fi transpusă în lege astfel încât hoții nu vor mai ajunge în fruntea statului și cei care vor fura vor fi pedepsiți”

A afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă.

Reamintim că intezicerea aministiei și grațierii pentru fapte de corupție încalcă drepturile constituționale, a hotărât Curtea Constituțională a României cu unanimitate de voturi, lucru care elimină din start posibilitatea de a fi pus într-un proiect de lege răspunsul la prima întrebare adresată la Referendum.

Citește aici și motivarea CCR.