Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la TVR1, întrebat ce diagnostic ar pune finanţelor României în prezent şi dacă, în perspectivă, e necesar un acord cu FMI, că deși s-a creat un dezechilibru financiar destul de mare, România nu se află încă în situaţia de a avea nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în perspectivă.

„Nu suntem încă într-o astfel de situaţie (de a avea nevoie de un acord cu FMI în perspectivă – n.r.). În general ai nevoie de un acord cu FMI atunci când nu ai capacitatea de a găsi resurse financiare pentru susţinerea deficitelor. Nu suntem într-o asemenea situaţie. Aici chiar eu vreau să dau încredere şi investitorilor, vreau să dau încredere şi oamenilor. Sigur, s-a creat un dezechilibru destul de mare, dar trebuie să luăm măsuri graduale pentru a reechilibra, pentru că nu e bine să determini o contracţie foarte mare, pentru că o contracţie foarte mare care să ne ducă cât mai rapid sub 3% deficit bugetar, cât este deficitul admis prin Tratatul Uniunii Europene. O contracţie prea rapidă poate să aibă efecte negative asupra creşterii economice, asupra disponibilităţii oamenilor de a consuma, de a se împrumuta”,

a spus, potrivit Agerpres, Ludovic Orban la TVR1.

Potrivit sursei citate, premierul a adăugat că în paralel „trebuie mutat centrul de greutate“, iar Guvernul PNL a făcut un pas în acest sens la stabilirea salariului minim.

„Creşterea salariului minim trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, nu poţi să creşti salariul minim din burtă. Noi am încercat să legăm creşterea salariului minim de nişte indicatori economici obiectivi – de rata inflaţiei, de indicele de productivitate şi de creşterea economică”,

a mai susţinut Ludovic Orban.

Totodată, premierul a susținut că anunțul făcut de social-democrați înainte de ieșirea de la guvernare prin care era anunțată o creștere a salariului minim cu 100 de lei nu se baza pe indicatori economici obiectivi.