Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat luni că este gata să încalce regula potrivit căreia miniștrii care primesc un vot negativ la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului să fie înlocuiţi. Liderul PNL anunţă că va susţine în continuare miniştrii propuşi, chiar dacă aceştia vor fi respinşi în comisii. Potrivit declarațiilor făcute de Orban, decizia de a încălca această cutumă vine în contextul în care social-democrații împreună cu Pro România dețin majoritatea în comisiile de audiere, existând riscul ca votul să fie unul politic. Premierul desemnat susține că avizul comisiilor este unul consultativ și indiferent de decizie, propunerile vor rămâne aceleași.

„Am încredere în candidaţii de miniştri, sunt oameni bine pregătiţi, oameni integri, oameni care cunosc situaţia existentă în fiecare domeniu, care pot să răspundă la orice fel de întrebare pusă din partea parlamentarilor din comisiile de specialitate în care vor fi audiaţi. Sigur, există o aritmetică. Toată lumea ştie că există comisii de specialitate în care există o majoritate PSD – Pro România şi în mod evident votul nu va fi acordat în funcţie de competenţă, de integritate şi de profesionalismul colegilor mei, ci probabil va fi un vot politic. Ca atare, important este ca miniştrii propuşi de noi să arate foarte clar că ştiu despre ce e vorba, că sunt stăpăni pe domeniu, că au soluţiile potrivite şi sunt convins că vor fi miniştri foarte buni. Avizul este consultativ”,

a declarat, potrivit Mediafax, premierul desemnat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a precizat că nu va schimba propunerile de miniştri dacă avizul dat de comisii după audieri va fi unul negativ.

„Sper că parlamentarii nu o să voteze numai pe baza comenzii de partid, dar dacă va fi aşa, un vot al unei majorităţi PSD împotriva unui candidat de minitru nu îmi va schimba opinia privitor la aceast candidat şi vom merge în continuare în susţinerea candidaţilor de miniştri asupra cărora s-ar putea să existe un vot negativ în comisii, care va fi un vot politic şi în niciun caz un vot dat pe baza pregătirii profesionale, a experienţei, a integrităţii şi a soluţiilor pe care le propun”,

a conchis Orban.

Potrivit programului votat luni în Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14:00.

Foto:Mediafax