Liderul PNL Ludovic Orban consideră că nemulțumirea exprimată de prim-ministrul Viorica Dăncilă privind lipsa de consultare a președintelui Iohannis înainte de vizita în SUA se datorează faptului că premierul este invidios că nu poate ajunge la Casa Albă, nici măcar că și turist.

„În conformitate cu Constituția României și cu deciziile CCR, cel care conduce politica externă a României este președintele. Probabil, doamna Dăncilă este invidioasă că nu poate ajunge la Casa Albă nici măcar la programul de vizitare turistică a Casei Albe în timp ce președintele României este la a doua întâlnire oficială cu președintele SUA. Președintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu doamna Dăncilă privitor la liniile de politică externă. Consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea poziției de stat membru al UE cu un cuvânt greu și cu influență la nivel european pentru România, parteneriatul în cadrul NATO sunt linii de politică externă care sunt susținute de președintele României, de cetățenii români și reprezintă direcții fundamentale de politică externă pe care președintele Klaus Iohannis le-a susținut sistematic”,

a declarat liderul PNL Ludovic Orban, luni, la Parlament, conform Mediafax.

Atacul lui Orban vine după ce Viorica Dăncilă a declarat că, în contextul vizitei la Casă Albă a președintelui Iohannis,  ar fi fost benefic ca şeful statului să discute în prealabil cu Executivul.

În data de 20 august, președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în SUA. La invitația președintelui american Donald Trump, cei doi șefi de stat vor avea o întâlnire la Casa Albă.

Foto: proarges.ro