Președintele PNL Ludovic Orban consideră că decizia luată luni de către  Curtea Constituțională a României în privința modificărilor aduse Codurilor Penale, este “o victorie amară după asaltul dat în ultimii ani de zile de coaliţia PSD-ALDE în favoarea infractorilor“. Judecătorii CCR au decis să admită obiecțiile de neconstituționalitate și au constatat că cele două legi de adoptare ale Codului Penal și Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale.

“Decizia Curţii Constituţionale în privinţa modificărilor aduse Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă o victorie amară după asaltul dat în ultimii ani de zile de coaliţia PSD-ALDE în favoarea infractorilor. Sesizarea noastră şi a Preşedintelui Klaus Iohannis, depusa alături de ceilalţi colegi din Opoziţie a fost admisă aşa cum era firesc să se întâmple şi cum era de aşteptat pentru orice magistrat responsabil în exerciţiul funcţiei de judecător constituţional”, arată un comunicat al preşedintelui PNL Ludovic Orban, remis luni Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ludovic Orban a declarat că eventualele ajustări aduse legislaţiei trebuie să facă obiectul unui nou proiect de lege, supus consultării şi dezbaterii publice, “în care să se ţină cont în mod real de observaţiile profesioniştilor“. El transmite că în urma deciziei CCR de luni, ambele proiecte legislative trebuie respinse în ansamblul lor de Parlament, ceea ce recomandă şi Comisia de la Veneţia în raportul realizat asupra modificărilor aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Pe aceeași temă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că este necesară transpunerea cât mai urgentă a prevederilor Acordului privind parcursul european al României și solicită totodată coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze reforma în domeniul penal.

„Atenţionez majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie. În acest sens, este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”

Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României propus de președintele Klaus Iohannis după referendumul din 26 mai a fost semnat în primă fază de preşedinţii PNL, Ludovic Orban, USR, Dan Barna, PRO România, Victor Ponta, şi PMP, Eugen Tomac. Pe 23 iulie, UDMR s-a alăturat semnatarilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. În timpul festivităților, președintele Iohannis a semnat legea privind votul anticipat şi prin corespondenţă pentru românii din diaspora. Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a mai declarat că nu este “nicio tragedie” că CCR a invalidat unele soluţii de modificare a Legii fundamentale propuse de partidele din opoziție după referendumul din 26 mai.

Foto:Mediafax