Declarația de avere austeră publicată de premierul Ludovic Orban a creat o serie de reacții în lanț atât printre colegii săi, cât și în presă, iar faptul că a trăit cu un venit modest declarat, din care a reușit să achite într-un an de zile un credit de 10.000 EU care nu mai apare în declarația actuală de avere (mai mult decât declara că sunt veniturile sale pe întregul an), a ridicat semne de întrebare din partea jurnaliștilor.

„ Păi normal că nu a mai apărut, pentru că a fost achitată”,

a spus Ludovic Orban, care a dat un răspuns cel puţin ambiguu când a fost întrebat cum a reușit să achite suma de 10.000 de euro pe care o avea datorie în anul 2017. Întrebat din ce bani a achitat creditul, în condițiile în care a avut un venit de aproximativ 3.000 de lei în anul 2018, premierul a răspuns:

„Păi nu a fost achitată în 2018”.

În ceea ce priveşte perioadele lungi în care nu apare ca angajat nicăieri și cu nicio sursă de venit, pentru acest lucru Ludovic Orban consideră că PSD este vinovat deoarece „pe unele companii s-a pus presiune signifiantă din cauza faptului că au îndrăznit să facă un contract de muncă cu mine, a arătat totuși anormalitatea statului român, condus de PSD”.

„Sunt un om simplu, care pot spune chiar că sunt auster și cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viață ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăiești strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci și din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. Eu sunt după 30 de ani de carieră în viață publică, perioada în care am deținut funcții extrem de importante în statul român, de la viceprimar general al Capitalei până la funcția de ministru al Transporturilor, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, parlamentar, acum prim-ministru. Ce puteți vedea este că am trăit strict din indemnizația pe care am primit-o pentru funcțiile publice pe care le-am deținut, și cred că asta este lucrul cel mai important. Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care să spun nu am înregistrat venituri, și aici vreau să rețineți că nu m-am dus și nu am cerut niciun ajutor de șomaj în perioada respectivă. Iar în mare parte faptul că pe unele companii s-a pus presiune signifiantă din cauza faptului că au îndrăznit să facă un contract de muncă cu mine a arătat totuși anormalitatea statului român, condus de PSD”,

a adăugat Orban.

Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul Guvernului, premierul locuiește în județul Ilfov, acolo unde deține împreună cu soția, Mihaela Orban, o casă de vacanță cu suprafața de 200 de metri pătrați.

Ludovic Orban deține 50% din această locuință dobândită în anul 2014 printr-un contract de vânzare-cumpărare.

De asemenea, premierul a completat că deține și un autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007, și a declarat că nu deține metale prețioase, obiecte de artă sau bijuterii.

Foto: ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO