În contextul ieşirii ALDE de la guvernare, UDMR nu va susţine şi nu va intra într-un guvern minoritar, a declarat marţi liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, potrivit AGERPRES.

„Noi am luat o decizie în mai, când am spus înainte de europarlamentare că nu susţinem Guvernul PSD-ALDE, nu s-a schimbat nimic de atunci. Noi am votat o moţiune de cenzură în iunie, nu a trecut moţiunea de cenzură nici cu voturile noastre, nu a avut majoritate de 233 de voturi, deci de atunci nu s-a schimbat nimic. Noi nu vedem în acest moment argumente pentru a susţine un Guvern care nu are o susţinere parlamentară, coaliţia nu mai există, PSD singur nu are, părăsesc parlamentarii PSD grupurile parlamentare şi ieri câţiva au anunţat că vor pleca, continuă această mişcare în interiorul PSD. Nu vreau să comentez aceste aspecte, dar noi nu găsim argumente, nu vedem raţionamentul pentru a susţine un guvern minoritar. Deci, toate speculaţiile sunt inutile şi nu au nici o bază”,

a declarat Kelemen Hunor la RFI.

El a menţionat că UDMR nu a mai avut de mult discuţii cu PSD, nefiind solicitat în acest sens.

Kelemen Hunor a reafirmat că UDMR va vota moţiunea de cenzură, accentuând însă că PNL – iniţiatorul demersului – trebuie să se prezinte cu o majoritate şi cu un program de guvernare.

„Noi am votat o moţiune de cenzură în iunie, în condiţiile date iarăşi nu găsesc argumente să nu votăm o moţiune de cenzură, dar nu mai e problema votului moţiunii de cenzură. În acest moment, problema este dacă cei care iniţiază moţiunile de cenzură îşi asumă guvernarea sau nu. Am înţeles că da, PNL-ul îşi asumă guvernarea. Trebuie să vină în acest moment cu câteva clarificări: cine va fi prim-ministru, cine vor fi miniştrii, ce program de guvernare pe termen scurt, eventual pe termen mai lung, pentru că acum există şansa reală să treacă moţiunea de cenzură. Până acum se putea spune că este un exerciţiu obligatoriu – ‘depunem moţiunea de cenzură, oricum nu trece, că nu avem majoritate’. Acum nu mai poţi să te ascunzi după o majoritate a celor care guvernează şi nu mai poţi să spui că e un exerciţiu democratic depunerea moţiunii de cenzură. Să vedem cel care îşi asumă guvernarea şi cu ce majoritate parlamentară transparentă va veni. Dar înainte de moţiunea de cenzură s-ar putea să ajungă doamna prim ministru la concluzia că nu poate să-şi construiască o majoritate şi îşi dă demisia, nu mai aşteaptă votul Parlamentului, e un exerciţiu democratic. Dar alegerile anticipate sunt excluse. În această perioadă, în acest an, alegeri anticipate nu pot fi provocate, nu pot fi organizate. În Constituţie, în articolul 89 scrie foarte clar, în ultimele şase luni din mandatul preşedintelui nu se poate dizolva Parlamentul. Punct. Nu există varianta alegerilor anticipate în acest an”,

a subliniat preşedintele UDMR.

Declarația lui Kelemen Hunor reprezintă o lovitură pentru PSD, președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat duminică seara la Antena 3 că dacă ALDE va decide ieşirea de la guvernare va căuta soluţii astfel încât să obţină numărul de voturi necesare pentru a-şi duce „până la capăt misiunea“, miza probabilă fiind o negociere și cu UDMR pentru a obține o majoritate necesară în contextul ieșirii ALDE de la guvernare.

Reamintim faptul că în urmă conflictului interetnic din luna mai de la Valea Uzului, UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD, votând și moțiunea de cenzură depusă de Opoziție în luna iunie.

Foto: agrepres