Liderii PSD se reunesc, luni, în ședința CEx, înainte ca premierul Ludovic Orban să-și asume răspunderea în Legislativ pe legea bugetului de stat pentru anul viitor. Liderul social-democraților a anunțat că va sesiza la CCR un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care este și președinte al Camerei Deputaților, a declarat, vineri, că va depune la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce Executivul și-a angajat răspunderea pe legea bugetului de stat pe anul 2020, scrie Mediafax.

„Nu poți să-ți asumi răspunderea pe buget sau așa am crezut noi. Într-o democrație autentică, e prima oară. Este o linie roșie pe care au depășit-o. Ca și președinte al Camerei Deputaților, nu-mi trebuie o decizie politică, e o responsabilitate pe care mi-o conferă funcția, categoric, o să fac sesizare de conflict de neconstituționalitate la CCR. Chiar dacă nu stopez acest buget, sper, prin decizia CCR, alte viitoare Guverne ale României, să nu mai facă acest lucru”,

a declarat la DC News Marcel Ciolacu.

El a explicat motivul pentru care va sesiza CCR:

„Să rămână domnul Orban singur, în istoria României, care-a venit să-și asume răspunderea pe un buget național, fără dezbatere în Parlament”.

Guvernul și-a asumat, miercuri, 18 decembrie, răspunderea pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020.

În ceea ce priveşte situaţia din PSD, liderul formaţiunii a spus că există o analiză în curs, care, până la campanie, va fi „foarte clar explicată”.

Un alt punct de pe ordinea de zi s-ar putea referi la reprimirea în PSD a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.

Ciolacu a precizat tot vineri că va îndrepta situaţia în privinţa colegilor excluşi sau suspendaţi abuziv din PSD şi a anunţat că la Comitetul Executiv Naţional de luni va propune revenirea în partid a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.