Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA, aruncă bomba și anunță miercuri seară la unul dintre posturile sale de radio favorite că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. În același timp, Kovesi încearcă să fie puțin ironică și să facă o oarecare legătură între punerea sa sub acuzare și momentul plecării la Bruxelles unde urma să meargă în perioada citată pentru audieri in vederea candidaturii pentru mandatul de procuror-șef european:

“Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni.

La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citație. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc”

A declarat Kovesi pentru EuropaFM.

La scurt timp după anunțul lui Kovesi, au apărut și reacțiile atât din partea susținătorilor cât și din partea celor care sunt împotriva fostului procurorului-șef!

Raluca Prună își exprimă îngrijorarea: “Azi e Kovesi, mâine poate fi oricare dintre noi…”

“Ce fel de tara este aceea in care citezi ca suspect pe Codruta Kovesi inainte de audierea din Parlamentul European pentru ocuparea functiei de procuror şef european? Una captiva.

Nu am nicio rezerva in a sustine ca aceasta manevra este exclusiv una instrumentata politic.

Si sa nu ne amagim. Nu e ceva nou. Numai violenta este mai noua. In aprilie 2016, inainte sa propun Presedintelui Romaniei numirea lui Augustin Lazar in functia de procuror general, Inspectia Judiciara se pregatea de desant la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba. Si magistratura are cozile ei de topor.

Azi e Kovesi, maine poate fi oricare dintre noi care deranjeaza grupul care a luat captiva tara”

A scris Raluca Prună pe facebook.

Lia Olguța Vasilescu, recent retrasă din cursa pentru un fotoliu de ministru, o îndeamnă să creadă în Justiție: “Păi să aibă încredere în Justiție, zic!”

“Am trăit s-o văd și pe-asta! Laura Codruta Kovesi se plânge ca e abuzată de “statul de drept”! Când? Exact când își făcea campanie sa devină procuror șef european… Pe bune? Sa le spună asta celor care au fost acuzați fix in campanie electorală! Pai sa aibă încredere in Justiție, zic! Ca parca așa era șlagărul “penalilor”… Și, ca să lucram cu materialul clientului, “niște penaaaaali, vor sa conducă țara!” Bine, in speța de fata, chiar Europa! Sau “in politica nu exista prezumția de nevinovăție (ea fiind susținută politic de grupul PPE), iar persoanele asupra cărora planează suspiciuni rezonabile trebuie sa facă un pas lateral”. Am citat corect, nu?

P.S. Și pe mine m-ai chemat tot ca “suspect”. Noroc ca, de la cazul meu, s-au mai schimbat metodele!”

A scris Lia Olguța Vasilescu pe facebook.

Monica Macovei evocă urâtele vremuri când nu era nici participantă directă la luarea deciziilor din dosare și nici nu făcea parte dintre cei care puneau pe picioare sistemul:  Ne întoarcem la vremea în care dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”

“În această seară, dna Kovesi ne-a anunţat că a fost citată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, înfiinţată de Toader şi PSD&ALDE, exact în perioada în care trebuie să fie la Bruxelles pentru a depune actele finale pentru candidatură şi a se pregăti pentru audierea din comisia LIBE. La Secţia specială lucrează Adina Florea, care a declarat că nu a fost niciodată un procuror independent şi care este propusă cu insistenţă de Toader să fie procuror şef al DNA. În Parlamentul European suntem asaltaţi de scrisori trimise de Toader şi de reprezentanţi ai PSD&ALDE care încearcă orice ca să blocheze o eventuală alegere a dnei Kovesi ca Procuror European. Pline de ură şi minciuni, aceste scrisori fac un mare deserviciu nu doar dnei Kovesi, ci României. Ne întoarcem la vremea în care dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”

A declarat Monica Macovei într-o declarație remisă presei.

Dacian Cioloș reacționează extrem de energic și ușor delirant: “Trebuie să reacționăm energic”

“Punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi de către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este o dovadă că au construit mecanismele necesare pentru a supune Justiția intereselor acestei rețele clientelare de putere.

Au puterea să facă tot ceea ce vor dacă nu ne opunem energic. Nu uitați tot ce au făcut, nu uitați că au blocat DNA și întregul sistem de justiție, nu uitați de 10 august. Nu uitați că au înarmat Jandarmeria cu muniție de război. Vor fi tot mai dezlănțuiți și vor distruge tot ce a mai rămas de distrus în țara asta, vor nimici instituții și persoane, doar ca să credem că niciunul dintre noi nu e mai bun și că tot ce merităm este să trăim în mizeria morală pe care o vând împachetată în sinistra ficțiune numită „program de guvernare“.

A scris Cioloș pe contul său de facebook.

Ludovic Orban este revoltat: “Mi se pare scandalos. Secția e sluga infractorilor din PSD-ALDE, execută comenzi”

„Mi se pare scandalos ca atunci când mai sunt câteva zile până la audierea în Comisia LIBE a Parlamentului European a candidatului român la șefia Parchetului European, Secția specială de investigare a magistraților să inițieze o anchetă penală atât de repede împotriva doamnei Kovesi care, repet, este în procedura de ocupare a poziției de procuror-șef. Am fost împotriva înființării acestei Secții. Am atacat la CCR, am sesizat Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția ne-a dat dreptate și a formulat recomandare împotriva înființării acestei Secții speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Iată la ce a dus înființarea acestei Secții, care este practic sluga politicului, sluga infractorilor din PSD-ALDE, care execută comenzi și care încearcă să îngenuncheze orice magistrat independent care încearcă să își exercite profesia și care îi deranjează pe cei care se află astăzi la putere”

A afirmat Ludovic Orban pentru mediafax.

USR, reiau discursul cu penalii prin vocea lui Dan Barna: “penalii vor să blocheze cu orice preț alegerea lui Kovesi ca procuror european”

“Nu vom accepta să ne întoarcem în bezna dictaturii! Liviu Dragnea a apăsat pe un buton şi «noua» justiţie, cea făcută de modificările impuse în Parlament, a executat. Laura Codruţa Kovesi a fost citată fix în ziua când trebuie să ajungă în Parlamentul European să-şi susţină candidatura pentru funcţia de procuror-şef european. Se îndoieşte cineva că această nemernicie este făcută la ordinul lui Liviu Dragnea? O numire a Codruţei Kovesi în funcţia de procuror-şef european ar înseamna sfârşitul retoricii urii pentru Dragnea, Toader, Tăriceanu şi acoliţii lor. Nimeni nu i-ar mai crede. O numire a ei practic ar fi confirmarea faptului că de doi ani nişte infractori au confiscat România”

A scris Dan Barna pe facebook.

Mircea Badea, chiar el: E o seară pe care am așteptat-o de mult timp. Eu cred că Kovesi va intra la pușcărie.

”E o seară pe care am așteptat-o de mult timp. Eu cred că Kovesi va intra la pușcărie. Trebuie să umfle pușcăria tot restul vieții sale. A făptuit penal foarte mult. Suntem în Stat de Drept și doamna Kovesi trebuie să plătească. Cea mai ușor de demonstrat acuzație din tot ce are este mărturia mincinoasă. Asta mi se pare foarte puternică. Kovesi a declarat sub jurământ, ceea ce înseamnă că ești pasibil de pușcărie pe bază de mărturie mincinoasă”

A scris Mircea Badea pe facebook.

Reamintim că marți, judecătoarea Lia Savonea, șefa a CSM, cerea și activarea procedurii revocării față de șefa ICCJ, Cristina Tarcea, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători.