De-a lungul timpului, de la aderarea României la sistemul Consiliul Europei, a devenit o adevărată marotă sintagma: ” mă duc până la Strasbourg cu dreptatea în mâna”. Mii de plângeri au fost depuse de justitiabili contra statului român la CEDO, după epuizarea tuturor cailor de atac în față instanțelor române. Destul de puține dintre ele au fost declarate admisbile și și mai puține au avut că rezultat condamnarea statului român pentru încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului.

În față Curții Europene a Drepturilor Omului a depus plângere Laura Codruța Kovesi vizavi de decizia CCR care a făcut posibilă demiterea să, invocând încălcarea mai multor articole din convenția CEDO.

Potrivit însă mai multor specialiști în drept, plângerea să este inadmisibilă. Iată ce a declarat un cunoscut avocatul clujean, Radu Chiriţă:

“Din punctul meu de vedere, plângerea este vădit inadmisibilă, dacă obiectul ei este cel din comunicatul de presă. Art. 6 din Convenție, care consacră dreptul la un proces echitabil, nu este aplicabil în ipoteza litigiilor din fața CCR, având că obiect conflicte juridice de natură constituțională. Art. 6 se aplică doar pentru litigii având că obiect contestații cu privire la drepturi și obligații cu caracter civil, iar litigiul de la CCR nu intră în categoria această. Dacă nu a invocat și altceva, plângerea se va respinge că inadmisibilă”.

A declarat acesta pentru stiripesurse.ro.

Radu Chiriță este doctor în drept din anul 2007, cu teza „Dreptul la un proces echitabil”, fiind autorul a peste 20 de cărți și 50 de articole de specialitate pe tema drepturilor omului și care vizează în principal Convenția Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO. Conferenţiar universitar şi membru al Baroului Cluj, Radu Chiriţă are o bogată experienţă de avocat în domeniul dreptului penal şi al procedurilor în faţa CEDO. Radu Chiriţă a fost unul dintre experţii independenţi care au stabilit că Laura Codruţa Kovesi a plagiat 4% din lucrarea să de doctorat şi au recomandat menţinerea titlului de doctor.

Având în vedere opinia unuia dintre cei mai buni experți români în jurisprudenţa CEDO face aceaste afirmații, mai rămâne doar întrebarea: în baza a ce, Laura Codruța Kovesi, a înaintat o plângere la CEDO? Oare să fi dorit doar să mai demonstreze încă odată (dacă mai era nevoie) uriașele sale carențe în domeniul juridic deși a fost atât procuror general cât și procuror șef DNA?!

Sursa foto: evz