În urma audierilor de joi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție(DNA), Laura Codruța Kovesi, a fost plasată sub control judiciar de către procurorii de la Secția de anchetare a magistraţilor. Având calitate de inculpat, pe lângă înterdicția de a mai lucra la Parchetul General, Laura Codruța Kovesi a primit și interdicția de a vorbi cu presa.

Conform Mediafax, surse judiciare au precizat  că Laura Codruţa Kovesi are trei interdicţii în cadrul controlului judiciar sub care a fost plasată. Pe lângă aceea de a nu mai lucra la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Kovesi nu are voie să părăsească țara și nici să facă cunoscute în presă detalii legate de dosarele în care este cercetată.

“În acest moment, am interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astăzi citată. Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European – n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa” a declarat, conform Agerpres, Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la audieri.

Controlul judiciar, cu cele trei interdicții, a fost dispus în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, dosar în care Kovesi a fost acuzată de Sebastian Ghiță că în anul 2011, aceasta, i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia.

Interdicția de a părăsi țara impusă prin control judiciar poate pereclita șansele fostului procuror DNA de a accede în funcția de procuror-şef al Parchetului European. Conform sursei citate, la ieșirea de la audieri, Laura Codruța Kovesi a declarat că „disperarea unora ajuns la anumite cote” iar acest fapt a dus la impunerea acestor interdicții.

„Disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (de procuror-şef european, n.r) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv, nu mai am voie să vorbesc cu presa. Se ştia că sunt întâlniri pentru negocieri inclusiv ieri, că vor fi negocieri în 4 aprilie, în 10 aprilie, în această perioadă,. Am ieşit prima în faţa procedurilor derulate în faţa unei comisii tehnice, aştept rezultatul discuţiilor”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

La solicitarea unui punct de vedere al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, procurorul-șef, Gheorghe Stan, a declarat pentru stiripesurse că publicul trebuie să înțeleagă că dincolo de interesul public ne aflăm într-o procedura penală, urmând că în cursul zilei de vineri, instituția să emită un comunicat de presă oficial.

“Vom emite un comunicat de presă în cursul zilei de mâine. Toate informaţiile de interes public vor fi comunicate instituţional, cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale. Înțeleg interesul public, înțeleg tendiţa presei de a afla sau de a dezbate, însă trebuie să înțelegem că ne aflăm într-o procedură penală”

A declarat Gheorghe Stan pentru stiripesurse.

Pe 8 martie 2019, procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție au anunțat că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal, pe lângă “Dosarul Popa” și în alt dosar, cel al procurorilor de la DNA Ploiești, acuzațiile în acest dosar fiind pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate.

Vineri dimineață, Laura Codruța Kovesi, trebuie să se prezinte pentru a da cu subsemnatul la secția de poliție unde este arondat controlul judiciar, care poate fi însă contestat de Kovesi la ICCJ.

Foto:Agerpres