Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că această comemorare de la Valea Uzului are loc în fiecare an, de 25 ani, iar la capela din cimitir vor fi rostite rugăciuni pentru soldaţii morţi.

„În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia frontului de la Valea Uzului, iar după ce România a trecut de partea Aliaţilor, a început atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieţi de 17 şi 18 ani. Au murit atunci mulţi oameni. De atunci, mulţumită sprijinului diverselor persoane şi instituţii, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an, în 26 august, ne adunăm să comemorăm tinerii curajoşi care şi-au pierdut aici viaţa şi ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Acelaşi lucru îl vom face şi în acest an”,

a declarat Borboly.

El a mai spus că la comemorarea organizată de Primăria Sânmartin, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, vor vorbi episcopul romano-catolic Tamas Jozsef şi preotul franciscan Bojte Csaba, fiind aşteptate să participe între 5.000 şi 10.000 de persoane.

Potrivit acestuia, organizatorii au primit asigurări din partea Poliţiei şi Jandarmeriei că nu vor fi probleme pe durata desfăşurării comemorării, urmând să fie instituite filtre pe traseul spre Valea Uzului.

În ceea ce priveşte situaţia Cimitirului Valea Uzului, preşedintele CJ Harghita a afirmat că au fost atacate hotărârea Primăriei Dărmăneşti, prin care s-a eliberat autorizaţia de construire a crucilor de beton în cimitir, dar şi hotărârea Consiliului Local Dărmăneşti din anul 2019, prin care se trece terenul din Valea Uzului din proprietate privată în domeniul public.

Pe 6 iunie 2019, mai mulți români au forțat cordonul de jandarmi și au intrat cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului (Harghita) unde maghiarii au făcut un lanț uman pentru a îi împiedica pe români să comemoreze Ziua Eroilor. Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni, etnici maghiari, conflictul fiind aplanat de jandarmi prezenti la fata locului.

Ulterior, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) a precizat, într-un document postat pe site-ul oficial, că în cimitirul de la Valea Uzului se află înhumaţi şi soldaţi români, dar şi că Primăria Sânmartin, judeţul Harghita, a efectuat lucrări de renovare a necropolei fără respectarea planurilor iniţiale, astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir, nefiind respectat, de asemenea, nici cadrul juridic aplicabil.

Pe 27 iunie 2019, reprezentanţi ai Ministerului Apărării au purtat discuții cu omologii din Ungaria despre situația din Valea Uzului. În urma discuțiilor purtate, s-a stabilit ca o comisie alcătuită din reprezentanţii tuturor ţărilor care au morţi înhumaţi în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să se deplaseze la fața locului pentru cercetări.

Foto: Twitter