Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, și-a lansat duminică, la București, programul de candidat pentru alegerile prezidențiale 2019, program prin care încearcă să câștige încă un mandat de președinte. În discursul său, candidatul PNL, a criticat PSD pentru anii în care s-a aflat la guvernare și a vorbit despre modul în care poate fi reconstruită România. Acesta a susținut că România este prima ţară la capitolul sărăcie şi ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile din Uniunea Europeană, acuzând totdată lipsa investițiilor și a reformelor.
„După ani de guvernare social-democrată, ţara noastră, din păcate, este încă prima la sărăcie şi ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dintre toate statele Uniunii Europene. Trist.  Prin actualele politici defectuoase, autorităţile nu corectează dezechilibrele şi nici nu dau încredere cetăţenilor că sistemul de pensii sau cel de asistenţă socială sunt echitabile şi sustenabile pe termen lung. Această situaţie nu mai poate continua. Avem nevoie de o viziune pe termen lung, care să cuprindă soluţii şi măsuri reale de sprijin pentru toate categoriile sociale, inclusiv în ceea ce priveşte natalitatea, pensionarea sau inserţia pe piaţa muncii”,
a spus Iohannis, la evenimentul de prezentare a proiectului său pentru ţară „Împreună pentru România normală”.
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, printre prioritățile programului de candidat se află modernizarea administrației, care poate fi realizată doar după un amplu proces de audit, independența justiției și consolidarea statului de drept, reformarea Educației și a sistemului de Sănătate, precum și investiții în infrastructura de transport și digitalizare. Iohannis a atras atenția că guvernarea PSD a neglijat investiţiile în infrastructura de transport, în şcoli şi spitale, menţionând totodată că o mare parte din creşterile de venituri s-a dus în importuri, deficite comerciale, dobânzi şi inflaţie record.
„De la bun început a fost limpede că direcţia politicilor economice ale PSD este greşită. Acum se impun măsuri eficiente privind responsabilitatea fiscală, stabilitatea financiară, îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget şi o administrare fiscală eficientă. Consolidarea finanţelor publice este imperativă pentru susţinerea investiţiilor, iar cheltuielile cu salariile, pensiile şi asistenţa socială trebuie asigurate cu prioritate. România are nevoie de eficienţă şi etică nu doar în actul guvernării, ci şi în sfera afacerilor. Astăzi, România are nevoie de investiții în infrastructură, în special în infrastructura de transport. Din păcate, și în această privință stăm foarte prost în rândul statelor Uniunii Europene, pentru toate tipurile de transport: rutier, feroviar, maritim sau aerian. Iar PSD știe bine de ce – pentru că au dorit să țină avioanele la sol și promisiunile în aer!”,
a transmis Klaus Iohannis.
Președintele Iohannis a mai susținut că în România legea trebuie să fie egală pentru toți cetățenii:
Nimeni nu ar trebui să se pună mai presus de lege, pentru a scăpa de răspundere. Justiţia independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, este garanţia modernităţii României. Am fost şi voi rămâne un susţinător ferm al luptei împotriva corupţiei şi al creării unei culturi a integrităţii în guvernare“.
Totodată, președintele Iohannis a dat asigurări că va susţine în continuare promovarea valorilor europene, consolidarea Pieţei Unice şi susţinerea politicii de extindere. Potrivit actualului șef al statului, în continuare, România va miza, la capitolul politicii externe pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, și pe creşterea rolului României atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în NATO.
Foto:Romanialibera