Candidatul PNL, Klaus Iohannis, motivează pe Facebook refuzul unei dezbateri electorale, considerând că nu participă la o asemenea dezbatere cu „candidata unui partid care acum mimează democrația”, folosind în continuare o serie ambiguă de motive care fac parte din același ton electoral folosit în ultima perioadă și cu care s-a adresat doar unei anume părți de electorat, dar mai puțin tuturor românilor cărora le era adresată această dezbatere, un lucru fără precedent în ultimii 30 de ani de istorie postrevoluționară.

„Dragi români,
Împreună am reușit să ținem piept PSD, partidul care a asaltat toate instituțiile statului. Și doar împreună vom reuși să câștigăm definitiv această luptă pentru România. Votul pe care mi l-ați acordat în primul tur al alegerilor este o confirmare a încrederii pe care o aveți în mine. Dar Președintele nu poate reconstrui singur o țară, de aceea este mare nevoie de fiecare dintre voi, de implicarea voastră. Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor.
Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!”,

scrie Iohannis pe Facebook.

Din nefericire pentru președintele în exercițiu, niciunul dintre motivele expuse nu stă în picioare în fața unei dezbateri electorale absolut normale în orice democrație de drept și care, prin esența sa, este unul dintre elementele principale ale acestei democrații în care Agora dezbaterilor ar trebui să fie respectată ca instituție fundamentală, și spunem asta atât din punct de vedere deontologic al gazetarului, cât și al cetățeanului dornic de a fi implicat în viața cetății.