Într-un mesaj transmis duminică cu prilejul Zilei Justiţiei, președintele Klaus Iohannis, spune că este nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Potrivit șefului statului, ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor dar şi ale legislaţiei penale. Potrivit șefului statului, acest “asalt” a determinat reacţia promptă a cetăţenilor şi magistraţilor.

“În societăţile democratice, justiţia independentă este garanţia fundamentală pentru înfăptuirea dreptăţii şi menţinerea echilibrului social. Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor şi în asigurarea unei justiţii corecte şi aplicate egal tuturor cetăţenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare şi predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcţie unitară, respectul pentru lege are de suferit. Ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale. Acest asalt a determinat reacţia promptă a cetăţenilor, a magistraţilor, care şi-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forţelor politice ataşate principiilor democratice, precum şi a instituţiilor europene”, susţine, potrivit Agerpres, Klaus Iohannis.

În mesajul său, președintele Iohannis face referire şi la referendumul din 26 mai, fiind de părere că participarea masivă a cetățenilor la referendum arată că românii susţin valorile europene. În opinia sa, Iohannis, este de părere că participarea masivă a românilor la referendum este un semnal transmis prin vot, care trebuie să îi responsabilizeze pe toţi cei care sunt implicaţi în asigurarea actului de justiţie.

“Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susţin valorile europene, statul de drept şi îşi doresc să trăiască într-o ţară în care legea este egală pentru toţi. Voinţa exprimată de cetăţeni îi obligă pe decidenţii politici să acţioneze pentru consolidarea parcursului european al României şi pentru o justiţie dreaptă. Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze şi pe toţi cei care sunt implicaţi în asigurarea actului de justiţie. Încrederea se construieşte prin fiecare interacţiune a unui justiţiabil cu sistemul judiciar. Iniţiative precum ‘Zilele porţilor deschise’, activităţi de educaţie juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanţei dintre cetăţeni şi instituţii şi consolidează democraţia”, afirmă Președintele.

Klaus Iohannis consideră că reformele realizate în domeniul justiţiei şi progresele în lupta anticorupţie nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. La finalul mesajului, Klaus Iohannis îi felicită pe cei care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie în România şi la respectul faţă de lege, ca premisă pentru o societate mai bună.

Foto:Agerpres