Deși s-a arătat pesimist în nenumărate rânduri cu privire la capacitatea României de a gestiona președinția Consiliului Uniunii Europene, la finalul mandatului de 6 luni în care România a asigurat șefia UE, președintele Iohannis, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, împreună cu cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că în cele 6 luni de exercitare a președinției Consiliului UE, România a depășit toate așteptările.

“Putini au avut asteptari foarte mari cand am inceput presedintia Consiliului UE, multi se asteptau sa fim mediocri, dar eu am luat foarte in serios laudele lui Tusk si Juncker, ele arata nu numai cantitatea si intensitatea muncii noastre ci si calitatea. Suntem buni parteneri, negociatori si avem o echipa cu standarde ridicate, echipa romana a reusit ceva neasteptat. Presedintia romana a fost suprinzatoare. Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are, asta poate fi o mostenire a celor 6 luni”, a declarat președintele  Iohannis.

Acesta a fost felicitat vineri, la Bruxelles, de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cei doi oficiali europeni i-au mulţumit preşedintelui Iohannis pentru modul în care România a asigurat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

“Este o realizare remarcabilă pentru o primă preşedinţie. Sunt impresionat de cooperarea pe care am avut-o și sunt impresionat de ce a fost obţinut în cele şase luni de preşedinţie română a Consiliului UE”, a declarat, potrivit Agerpres,  Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu Donald Tusk şi Klaus Iohannis, după summitul european.

Și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a mulţumit președintelui Iohannis pentru felul în care România a reușit să gestioneze problemele UE. “Au fost închise 90 de dosare în ultimele 100 de zile“, printre care cele privind protecţia graniţelor, reducerea emisiilor de gaze şi Europa digitală, a spus preşedintele în exerciţiu al Consiliului European.

Foto:Digi24