Poziția președintelui în exercițiu Klaus Iohannis și candidat din partea PNL pentru al doilea mandat, în turul doi, de a refuza cu o aroganță de neînțeles orice dezbatere electorală cu candidatul PSD Viorica Dăncilă, este în deplină contradicţie cu poziția candidatului PNL Klaus Iohannis din 2014 care îl acuza atunci pe candidatul PSD Victor Ponta că refuză și tratează cu aroganță aceste dezbateri electorale „atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni”.

„Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Domnul Ponta şi-ar dori ca dezbaterile să aibă loc într-un format stabilit de către echipa sa, cu moderatorii şi temele sale preferate. Acest lucru este inadmisibil într-o democraţie consolidată. Nu poate decide un singur candidat detaliile şi condiţiile în care ar urma să se desfăşoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidaţi intraţi în turul doi şi nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea şi conţinutul întrebărilor.

Eu şi echipa mea nu avem cum să girăm un astfel de comportament nedemocratic şi prin urmare nu putem accepta un simulacru de dezbatere, care nu este echitabilă pentru toate părţile implicate”,

scria candidatul Klaus Iohannis în 2014 pe contul său de pe o reţea de socializare.

ce spunea klaus iohannis in 2014 cu privire la dezbaterile electorale

Reamintim faptul că președintele Iohannis a evitat orice întâlnire cu contracandidații săi din cursa pentru Cotroceni, Turul 1, când nu a participat la nicio emisiune electorală a vreunei televiziuni sau la dezbaterea postului de radio Europa FM organizată pe 7 noiembrie.

Echipa de campanie a președintelui Klaus Iohannis a declinat invitația la dezbaterea electorală propusă de Viorica Dăncilă. Dan Motreanu, șeful de campanie electorală al președintelui Klaus Iohannis, a declarat luni, la sediul PNL, că o confruntare între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, înaintea turului al doilea, nu îşi are locul. Acesta a susținut că președintele va continua să participe la întâlniri organizate în județele țării cu simpatizanții liberali.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a încearcat să motiveze în cinci puncte de ce Klaus Iohannis „fuge” de orice dezbatere electorală televizată, folosindu-se pentru asta de o înșiruire de jigniri fără precedent la adresa contracandidatului PSD, Viorica Dăncilă, pe care o consideră un candidat ilegitim, care nu contează și care este sub rangul candidatului Klaus Iohannis, pentru ca acesta să fie „nevoit” să intre într-o dezbatere electorală, normală de altfel în orice democrație.

Şi Raluca Turcan a încercat să explice această „fugă” a preşedintelui Iohannis cu privire la dezbaterile electorale din turul doi, motivând că acest lucru nu se poate întâmpla deoarece „Cei doi candidați au avut întotdeauna priorităţi complet diferite înseamnă că nu pot avea, astăzi, subiecte comune!”

UPDATE: Viorica Dăncilă a reacționat în acest sens, amintind de aceeași postare din 2014 a președintelui Klaus Iohannis: