Președintele Klaus Iohannis a susținut, astăzi, la Cotroceni o declarație de presă în contextul căderii Guvernului Dăncilă.

„Rezolvat! Astăzi a câştigat România, votul din 26 mai a fost respectat. Căderea guvernului a fost ceva normal. Succesul moţiunii confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai, acest lucru se numeşte intrarea în istorie a PSD. Felicit PNL, pentru iniţiativa acestei moţiuni, pentru efortul liderilor şi parlamentarilor liberali pentru găsirea de sprijin în Parlament. (…) Felicit şi partidele de opoziţie care au pus umărul la îndepărtarea acestui Guvern PSD eşuat. Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut prin vot să nu ne îndepărtăm de UE. (…) Mă bucur că raţiunea a prevalat şi la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziţie care s-a implicat şi a arătat că poate lucra împreună să dea jos acest guvern dezastruos. Orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat pentru România o zi pierdută.

Voi convoca partidele mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta propunerile şi voi propune un guvern care să asigure până la alegerile parlamentare, indiferent când vor fi acestea. Cea mai sigură cale este întoarcerea la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate, dar asta nu se poate face decât dacă există consens al partidelor parlamentare. 

Din acest moment prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluţii constituţionale. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor şi nominalizare de comisar european care să respecte ce cer partenerii din UE. Suntem aproape de alegeri prezidenţiale şi avem de rezolvat organizarea lor, atât în ţară, cât şi în diaspora.

Voi lua o decizie constituţională şi, indiferent de opţiunea aleasă, aceasta va fi una pentru stabilitatea ţării. 

Moţiunea a trecut dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici, de aceea este esenţial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot”,

a spus Klaus Iohannis.