Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înaintea Summitului PPE de la Zagreb, că dacă va obţine al doilea mandat de președinte, iar la finalul anului România va avea şi preşedinte şi premier din PPE, atunci discuţiile privind aderarea României la Schengen se vor relua.

„Este evident o situaţie foarte, foarte bună pentru noi în cadrul PPE, şi, şi pentru a sublinia acest lucru, am venit în această seară la Summitul şefilor de stat şi de guvern din PPE. Şi, cu siguranţă, în această nouă configuraţie, care, într-adevăr, dacă voi reuşi şi în turul doi al alegerilor, ne duce în situaţia să avem la sfârşit de an şi preşedinte, şi premier din PNL, din PPE. Evident, influenţa României în cadrul PPE şi implicit în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună şi avem intenţia să folosim această situaţie în beneficiul României şi al românilor”,

a declarat Klaus Iohannis la Zagreb.

Iohannis a adăugat că dacă la finalul anului 2019 România va avea şi premier şi preşedinte din PPE, atunci discuţiile despre Schengen vor avea „o altă greutate politică”.

Viorica Dăncilă, contracandidatul din turul II al alegerilor prezidențiale, a declarat recent într-o conferință de presă că, în lipsa unei dezbateri între candidați, prin intermediul jurnaliștilor, îl întreabă pe actualul președinte dacă își asumă eșecul aderării României la spațiul  Schengen.

„La Summitul de la Sibiu, Iohannis a promis că România va intra în Schengen. Domnule Iohannis, vă asumaţi acest eşec al Politicii Externe? Ştim că România îndeplineşte tehnic toate criteriile pentru a intra în Spaţiul Schengen şi totuşi nu am intrat, dumneavoastră ne-aţi reprezentat, ştiţi că e o decizie politică.”.

O delegație a PNL din care face parte atât președintele partidului, Ludovic Orban, cât și președintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la Summitul Partidul Popular European (PPE) de la Zagreb.

Foto:Digi24