Chestionat pe tema asumării răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului de stat pe anul viitor, președintele Klaus Iohannis a declarat că este strict o decizie a Guvernului, subliniind că în condiţiile unui Cabinet puternic minoritar această metodă de legiferare delegată este una care „poate să funcţioneze pentru orice tip de lege“.

„În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”,

a precizat, potrivit Digi 24, președintele Klaus Iohannis după întâlnirea de joi cu premierul Ludovic Orban.

În condițiile în care președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului de stat ar fi o premieră” în România şi, probabil, în Europa, Klaus Iohannis a declarat că  „întotdeauna există opinii diferite” însă, dacă Guvernul va opta pentru această metodă, ar fi constituțional.

Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect care acoperă necesarul pe anul viitor și să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit de 3% din PIB”,

a mai răspuns președintele Iohannis, întrebat dacă sunt bani prevăzuți în acest proiect de buget pentru majorarea punctului de pensie cu 40% începând cu 1 septembrie 2020.

Foto:Digi24