Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale, președintele subliniind că în caz de nevoie va convoca o sesiune extraordinară pentru dezbaterea și votarea noi legii electorale.

“Indiferent de contextul politic toate instituțiile abilitate ale statului au obligația să ia toate măsurile pentru a identifica factorii care au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri și toate tipurile de referendum, cu posibilitatea ca în viitorul apropiat să se aprobe un Cod Electoral.

Imediat după 26 mai am anunțat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administrației Prezidențiale. Țin să mulțumesc românilor care mi-au trimis propunerile lor pentru a îmbunătăți legislația.

Au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate:

– solicit Guvernului să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

– solicit partidelor să depună toate eforturile pentru ca acest proiect să îndeplinească toate exigențele electorale.

Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României și președinților celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluțiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale, care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului secțiilor de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea dreptului de vot prin corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerea președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri. Atenționez autoritățile statului român că au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri pentru a se asigura că toți cetățenii români din țară sau din străinătate își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot.

Dacă situația o va impune voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ca proiectul de lege să fie adoptat înainte de sesiunea din toamnă a Parlamentului in care sa se dezbata o noua lege electorala care sa includa extinderea votului prin corespondenta care este in vigoare pentru alegerile parlamentare si catre cele prezidentiale precum si a votului anticipat pentru presedintele Romaniei”

A spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis nu a declarat nimic legat de eșecul moțiunii de cenzură picată, marţi, în Parlamentul României.