Candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, a declarat luni că actualul șef al statului a pierdut aproape jumătate din voturile comunității maghiare din România. Hunor susține că, potrivit unor statistici ale UDMR, susținerea din partea electoratului maghiar pentru Klaus Iohannis s-a redus la jumătate după ce la alegerile din 2014 susținerea pentru actualul președinte era de aproximativ 82-83%, iar după alegerile europarlamentare din luna mai a scăzut la 40%.

„Noi am văzut în 2014 şi am făcut şi măsurători post-electorale, cam 82-83% dintre maghiarii care au ieşit la vot l-au votat pe Klaus Iohannis. Am făcut un sondaj după europarlamentare şi este undeva la 40%. Cam jumătate a pierdut”,

a spus Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Prezidențiabilul UDMR pune această pierdere pe seama lipsei de implicare a președintelui în ceea ce privește comunitatea maghiară, dar și pe seama faptului că Iohannis a atacat la CCR legi care priveau comunitatea maghiară.

„A atacat şi foarte multe legi la CCR, precum legea învăţământului sau Codul administrativ. Dacă vă uitaţi la sesizarea instituţiei prezidenţiale veţi găsi opt pagini din 40 în care se vorbeşte despre chestiunea folosirii limbii materne în administraţia locală. Nu s-a interesat, nu a făcut niciun gest către comunitatea maghiară în această perioadă. Cu această lipsă de implicare se poate explica”.

„Faţă de alţii, dacă vorbim de Constantinescu, de Iliescu în al doilea mandat, de Băsescu cu toate supărările şi nemulţumirile mele faţă de Băsescu, Iohannis e singurul preşedinte care nu a dat nici măcar un mesaj de 15 martie (n.r. – 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni). Nu e un capăt de lume, dar oamenii reţin acest lucru“,

a mai spus Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Foto:Mediafax