Vicepreşedintele PRO România Ioana Maria Petrescu, fost ministru al Finanţelor în guvernarea Ponta, a declarat luni, la Oradea, că ideea cu impozitul diferenţiat vehiculată de ministrul Eugen Teodorovici ce urmează a fi aplicată pensiilor speciale este “cel puţin dubioasă”, “ar crea situaţii de inechitate” şi “nu-şi are rostul”.

“În primul rând, din punct de vedere fiscal, este o propunere cel puţin dubioasă. Pentru că nu poţi să introduci o cotă diferenţiată doar pe o anumită categorie de venituri. În mod normal, trebuie să faci un impozit pe venit global, adică să aduni toate veniturile şi apoi să impozitezi progresiv. Dacă într-adevăr domnul Teodorovici insistă pe această idee, atunci se vor crea nişte situaţii de inechitate între persoane care au acelaşi venit”

A spus, în conferinţă de presă, Ioana Maria Petrescu, conform agerpres.

Ea a afirmat că pensiile speciale sunt şi trebuie să fie speciale pentru acei câţiva români care au activat în domenii foarte sensibile sau poate şi-au pus viaţa în pericol ori în situaţii de stres extraordinare, aşa cum consideră meritate şi pensiile militare, diferite de ale celorlalţi contributori în sistemul de pensii.