Guvernul se întruneşte luni în şedinţă de la ora 16:00, pe ordinea de zi figurând mai multe proiecte de hotărâre.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pe agenda şedinţei va fi inclus proiectul de hotărâre referitor la aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2019-2020, şi cel privitor la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Spital regional de urgenţă Cluj”, conform agrepres.

Pe ordinea de zi se află şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea „Avioane Craiova” SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea ROMAERO SA, aflată de asemenea sub autoritatea Ministerului Economiei.

Aceasta este prima şedinţă de guvern după ce miniştrii ALDE au demisionat. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerile de miniştri interimari înaintate de premierul Viorica Dăncilă pentru portofoliile lăsate libere în urma acestor demisii.

„Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani, tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari”,

a afirmat preşedintele, săptămâna trecută, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că cetăţenii încă aşteaptă explicaţii cu privire la motivul pentru care „încalcă repetat Constituţia” şi a afirmat că încercarea acestuia de „a crea panică în societate este de un cinism incalificabil”.

Deși Victor Ponta speculase inițial că aceste ședințe de guvern nu se mai pot ține din cauza faptului că ministerele nu au interimari numiți, fostul premier Adrian Năstase a desființat această informație, afirmând că totul nu este decât o diversiune politico-electorală deoarece din punct de vedere legal această afirmație nu are temei.

Mai mulţi oameni politici şi analişti au lansat, în ultimile zile,  o diversiune şi anume că, în lipsa miniştrilor ALDE, nu se pot ţine şedinte de guvern.

Nu văd temeiul (altul decât cel politic-electoral) pentru o astfel de afirmaţie. Nici din punctul de vedere al rostului guvernului de a administra, în timp real, problemele ţării şi nici din punct de vedere strict legal.

Astfel, în art.38 din Codul administrativ, se precizează:

„(1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul documentelor şi al altor măsuri adoptate de Guvern.”

Aceeaşi prevedere există şi în art 27 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor.

Din alin. 1 rezultă trei concluzii: 1. prezenţa pentru şedinţe – majoritatea membrilor cabinetului; 2. modalitatea de luare a deciziilor de către ministrii prezenţi – consensul; 3. dacă acesta nu poate fi obţinut, hotărăşte premierul.

Deci, se pot ţine şedinţe de guvern, în măsura în care miniştrii rămaşi în cabinet sunt majoritari.

Separat, trebuie discutate modalităţile de depăşire a sabotajului preşedintelui – ne-numirea interimarilor şi, ulterior, prezentarea în parlament a unui guvern reconfigurat politic.

a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Foto: agerpres