Gheorghe Stan, procurorul-șef al Secţiei pentru Investigarea magistraţilor și Adina Florea, procurorul-șef  adjunct, au susținut joi seară o primă conferință de presă în care pe lângă lămuririle aduse cu privire la necesitatea constituirii secției speciale precum și alte lămuriri legate de activitatea acestei secții, unde conform declarațiilor, în acest moment există în lucru un număr de peste 1400 de dosare, din care 70% sunt sesizări din oficiu. De asemenea, Gheorghe Stan a dezvăluit faptul că asupra secției se fac uriașe presiuni, inclusiv din partea Procurorului General al României, Augustin Lazăr, încă de la începutul activității acestei secții.

“Deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii, încă de la momentul operaţionalizării acesteia am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba despre procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea ministerului”

A declarat, Gheorghe Stan conform Mediafax. Acesta a mai precizat faptul că legiuitorul a trebuit să intervină cu nu mai puțin de 3 acte normative pentru ca această secție să devină operațională, deși secția similară ce activa în cadrul DNA a fost constituită fără avizul CSM și doar printr-un simplu ordin al Laurei Codruța Kovesi, procuror-șef DNA la acea vreme.

“Legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepţional prin trei acte normative pentru a reglementa buna funcţionare a Secţiei. Emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea obligaţiei de operaţionalizare, în condiţiile în care CSM nu fnalizase această procedură. OUG 92/ 2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme legale pentru selecţia procurorilor care urmau să facă parte din această secţie, OUG 7/2019-aceasta a fost necesară pentru corelarea normelor privind competenţa procuroului şef al secţei”

A mai spus şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

În ce privește dosarele Laurei Codruța Kovesi, Stan a precizat că numărul de dosare de urmarie penală a fost făcut  cunoscut din motive legate de interesul public iar niciunul dintre aceste dosare nu a fost deschis pe baza vreunei sesizări din oficiu a acestei secții, ci în urma unor ordonanțe de declinare a altor unități de parchet și a unor plângeri depuse de petenți.

“Aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare de urmărire penală privind pe doamna procuror Laura Codruţa Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public manifestat şi a obligaţiei legale de informare. Ceea ce doresc să menţionez este că niciunul dintre aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a vreunei sesizări din oficiu a Secţiei speciale, ci aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet ori a unor plângeri depuse de petenţi”

A declarat Stan.

Despre dosarul penal deschis unor oficiali europeni, procurorul-șef al Secţiei pentru Investigarea Magistraţilor a precizat că acestea există, este în lucru și în ciuda speculațiilor din presă, acest dosar a fost deschis îndeplinind toate condițiile de legalitate.

“Privitor la plângerea împotriva unor oficiali europeni, menționăm că întrucât aceasta îndeplinea toate condițiile de formă prevăzute de către Codul de Procedură Penală, trebuia să fie înregistrată și concretizată într-un dosar penal și numai în urma unor verificări se va putea pronunța o soluție în respectiva cauză. Neînregistrarea unor seziări care atrag competența Secției ar constitui o abatere disciplinară și a normelor procesuale penale”

A precizat procurorul sef de sectie.

Cu privire la dosarul TelDrum, Stan a declarat că a cerut dosarul „Tel Drum” de la DNA pentru a putea cerceta presupuse fapte și ilegalități săvârşire de mai mulţi magistraţi, respectiv trei procurori şi cinci judecători.

La finalul conferinței de presă, Gheorghe Stan a ținut să sublinieze că în ciuda mediatizării negative, noua secție de investigare a magistraților își va face treaba transparent și în virtutea legii.