Într-un interviu acordat RFI România, şi postat pe pagina sa de socializare, Florin Cîţu critică proiectul rectificării bugetare adoptat, luni, de Executiv în ședința de guvern.

Liderul senatorilor PNL a declarat că rectificarea bugetară încalcă legea responsabilității fiscal-bugetare și legea bugetului şi cere președintelui Curții de Conturi să-și facă datoria.

„Este din punctul meu de vedere o rectificare care încalcă legile în vigoare, deci o rectificare ilegală. În primul rând, legea responsabilității fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 că rectificările bugetare se bazează pe concluziile raportului semestrial privind situația economică și bugetară publicată. Dacă ne ducem la raport, vedem că avem o situație îngrozitoare la venituri și în ceea ce privește deficitul. În primul rând, la venituri avem o gaură de nouă miliarde de lei, față de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decât cel care a fost aprobat prin legea bugetului în Parlament (…). În aceste condiții, este ilegal să ai o rectificare bugetară pozitivă”

Senatorul PNL precizează că:

„Dacă mergem la articolul 16 din legea responsabilității fiscal-bugetare, spune foarte clar că singurele cheltuieli care pot să crească cu ocazia rectificării bugetare sunt cele pentru plata serviciului datoriei publice și pentru plata contribuției României la bugetul UE. Atât, altceva nimic”.

În opinia lui Florin Cîțu,

„Această rectificare bugetară încalcă și legea bugetului, pentru că nu era permis ca deficitul bugetar să fie mai mare decât cel care a fost aprobat în legea bugetului de stat. Trebuia să se facă corecțiile înainte să avem această rectificare”.

Senatorul liberal va cere o anchetă parlamentară pentru rectificarea bugetară:

„Voi cere comisie de anchetă pentru rectificarea bugetară, dar îi cer public președintelui Curții de Conturi să-și facă datoria (…), este o instituție care trebuie să intervină urgent și să-i forțeze pe cei de la Ministerul Finanțelor Publice să respecte legea (…). Dacă președintele Curții de Conturi nu intervine, dacă președintele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză nu-și revizuiește ce a făcut până acum și nu revine asupra cifrelor măsluite pe care le oferă, dacă Ministerul Finanțelor Publice nu revine asupra rectificării bugetare și dacă secretarii de stat nu intervin, noi îi vom face pe toți responsabili și îi vom face să răspundă în momentul în care vom ajunge la guvernare”.


credit foto: rfi.ro