Încă de vineri seară existau zvonuri că Parchetul General ar fi cenzurat un prim comunicat al Secției de Investigație a Magistraților cu privire la suspecta Kovesi în dosarul de urmărire penală pentru mită și fals în declarații. În cursul zilei de astăzi au început să apară și dovezile în acest sens, stiripesurse.ro prezentând comunicatul inițial al SIIJ care nu a fost publicat pe site-ul oficial al Parchetului General, din el lipsind atat numele suspectei Kovesi cat si numeroase alte date importante.

Documentul iniţial a intrat posesia STIRIPESURSE.RO, în conformitate cu articolul 25, alin. (5) al Ghidului CSM privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media. Din comparaţia celor două documente – comunicatul iniţial şi comunicatul ajuns în mass-media – rezultă că jumătate dintre informaţiile pe care SIIJ dorea să le transmită au fost eliminate. Modificarea comunicatului iniţial schimbă pe alocuri sensul informaţiilor comunicate, omiţând detalii şi nume, contrar practicii din ultimii ani a Ministerului Public.

Din documentul prezentat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro se observă foarte ușor că acel comunicat prezentat oficial de structura condusă de Augustin Lazăr, este foarte diferit de ceea ce dorea SIIJ să comunice!

  • Comunicatul iniţial SIIJ:
  • Comunicatul oficial de presă al Parchetului General:

 

Astfel, din comunicatul final lipseşte numele Laurei Codruţa Kovesi, deşi în comunicatul SIIJ era menţionat de patru ori. În niciun comunicat al PÎCCJ sau DNA din ultimii ani nu a fost omis numele persoanei suspecte. Nici în cazul magistraţilor nu s-a procedat în acest fel.

În comunicatul oficial au fost schimbate inclusiv formulările iniţiale, oferindu-se afirmaţiilor o notă de îndoială, într-o manieră mai degrabă jurnalistică: “ar fi pretins”, “ar fi implicat”.

Cele mai importante lucruri eliminate din comunicatul SIIJ sunt însă detaliile despre persoane implicate (iniţialele lui Ghiţă, ale persoanei extrădate şi ale unor ofiţeri SRI) şi sume de bani.

Comunicatul oficial nu precizează nimic despre scrisoarea pe care Kovesi i-a înmânat-o preşedintelui Indoneziei, din partea lui Traian Băsescu. S-au eliminat informaţiile despre demersurile făcute de Kovesi pentru ca membrii delegaţiei care urma să se deplaseze la Jakarta să obţină vize. Din delegaţie făceau parte şi ofiţerii SRI D.M şi L.A.. Potrivit unor informaţii difuzate de B1 TV, iniţialele D.M. i-ar aparţine lui Marian Dumitrescu, actual şef al Corupului de control al directorului SRI, Eduard Hellvig.

Au fost eliminate şi informaţile referitoare la plata unor bilete de avion la compania aeriană Turkish, pentru doi ofiţeri de poliţie şi un ofiţer SRI, din fondurile PÎCCJ, în valoare de 16.655,88 lei. Lipsesc de asemenea şi detaliile despre sumele necesare închirierii aeronavei pentru deplasarea la Jakarta, mult mai mari decât cele estimate.

Cel de-al doilea comunicat al SIIJ a fost modificat şi inclus ca o notă finală în comunicatul transmis de Biroul de informare şi relaţii publice al PÎCCJ.

Sursa.

Până la această oră nu există nici un punct de vedere oficial  al Parchetului General cu privire la această problemă și nici o altă explicație cu privire la cenzurarea acestui document.