Executivul a adoptat, marţi, mai multe hotărâri privind prezidenţialele din luna noiembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Unul dintre actele normative vizează calendarul alegerilor, iar campania electorală va începe pe 12 octombrie, conform mediafax.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale în țară are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie.

„În şedinţa de Guvern, s-au adoptat hotărârile de Guvern privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României în anul 2019. Este vorba despre hotărârea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României”,

a declarat Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

Românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidenţiale în zilele de 8, 9 şi 10 noiembrie, conform unor acte normative privind organizarea scrutinului adoptate, marţi, de Guvern, campania electorală urmând să înceapă pe 12 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, calendarul organizării alegerilor.

  •  2 septembrie – termen pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale;
  • 11 septembrie – termen pentru înregistrarea în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, respectiv înregistrarea ca alegător prin corespondenţă;
  • 22 septembrie, ora 24,00 – termen pentru depunerea candidaturilor şi comunicarea către BEC a semnelor electorale;
  • 12 octombrie – începerea campaniei electorale;
  • 8 noiembrie, ora 12,00 şi până la ora 21,00 – prima zi a votării în străinătate;
  • 9 noiembrie, ora 7,00 – se încheie campania electorală în ţară;
  • 9 noiembrie, ora 7,00 până la 21,00 – este a doua zi a votării în străinătate;
  • 10 noiembrie, ora 7,00 – începerea votării în ţară şi a treia zi de votare în străinătate, până la ora 21,00; alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei pot vota până la ora 23,59.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că numărul alegătorilor din Diaspora care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă la prezidenţiale a depăşit numărul celor care au optat pentru a vota la secţie. Peste 11.100 de persoane au ales să voteze prin corespondenţă.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, aminteşte cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinta în străinătate că mai au la dispoziţie 20 de zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro şi le recomandă să opteze cu încredere pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri.