Într-un interviu acordat DC News, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va trimite o scrisoare către președinții tuturor formațiunilor politice implicate în alegerile europarlamentare, scrisoare prin care propune o colaborare a europarlamentarilor români în viitorul Parlament European pe anumite teme comune de interes.

„Am redactat o scrisoare, o trimit azi către toti liderii politici. Le propun ca dupa alegerile pentru Parlamentul European, lăsând la o parte diferentele dintre noi, cred ca sunt anumite teme la care trebuie sa reflectam împreună, cum ar fi problema aderarii la Schengen, problema MCV, creșterea fondurilor de coeziune care sunt amenințate să scadă în viitorul proiect de buget european, refuzul condiționării alocarii fondurilor structurale pe alte criterii decât economice. Lista nu vreau să o închid eu, vreau ca fiecare partid politic reprezentat în viitorul Parlament European să poată să își aducă contribuția”, a declarat Tăriceanu la  DC News.

Tăriceanu a înaintat posibilitatea unor întâlniri periodice între europarlamentarii români, în care să se pună de comun acord în anumite chestiuni politice de interes pentru România, care să fie susținute de toți.

Primul dintre liderii politici ai partidelor implicate în campania pentru alegerile europarlamentare care a reacționat la inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost Victor Ponta. Într-un mesaj publicat pe Facebook, liderul Pro România salută inițiativa ALDE.

“Salut initiativa unui efort conjugat al tuturor europarlamentarilor romani pentru promovarea unor proiecte care sa fie in interesul Romaniei! Europarlamentarii ProRomania vor participa fara ezitare la orice format transpartinic care sa sustina proiectele nationale la nivel european !Dupa 27 Mai Romania are nevoie de un efort conjugat pentru a-si reface prestigiul in Europa , a-si recastiga aliatii si partenerii puternici pierduti in ultima perioada , a se promova ca un membru serios , stabil si predictibil al Uniunii Europene, a lupta impotriva fortelor antieuropene care promoveaza populismul, sovinismul, discriminarea si ideile iliberale in tarile lor! Suntem si vom fi mereu deschisi la dialog pentru Romania!” se arată în mesajul liderului Pro România.

Scrisoarea adresată liderilor politici adusă în discuție de Călin Popescu Tăriceanu a fost publicată pe site-ul partidului.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea liderului ALDE.

ROMÂNIA PUTERNICĂ ÎN EUROPA UNITĂ – AGENDĂ COMUNĂ PENTRU TOȚI ALEȘII ROMÂNI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

Ne aflăm la finalul campaniei electorale pentru alegerea reprezentanţilor noștri în Parlamentul European. După momentul final al votului, aş vrea să vorbim mai puţin despre rezultate şi procente şi mai mult despre ce vom face după. Cred că avem şansa unui nou proiect naţional: o Românie puternică într-o Europă unită.

În România postdecembristă am avut prea puţine proiecte naţionale. În fapt, doar două: aderarea la NATO în 2004 şi integrarea în Uniunea Europeană în 2007. Două proiecte esenţiale pentru români, două proiecte pe care avem datoria să le ducem până la capăt, lăsând rațiunea să triumfe în fața divergențelor de orice fel şi peste oricare interese în afara celui național.

Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne așezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile şi plenul Parlamentului European.

Vă invit să învățăm din greșelile trecutului și să încetăm să ne mai exportăm neînțelegerile și conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim țara în numele unor interese partizane mărunte ori doar pentru a da satisfacție grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învățat că mult prea adesea neprietenii țării și-au atins scopurile atunci când au reuşit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați și să învățăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urmând povaţa marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, „fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”.

Vă lansez, aşadar, chemarea să stabilim împreună care vor fi prioritățile României în cei cinci ani de mandat al noului Parlament European și să ne conjugăm eforturile pentru îndeplinirea acelor obiective despre care vom cădea de acord că sunt nu numai prioritare, dar şi comune.

ALDE vă propune următoarele teme cu vocaţie consensuală, dar lista rămâne deschisă pentru propunerile tuturor partidelor gata să se angajeze în acest proiect comun pe care îndrăznesc să-l consider de anvergură naţională:

– admiterea României în spațiul Schengen;

– ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare;

– creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate;

– refuzul condiţionării alocării fondurilor structurale în următorul exerciţiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv şi interesat, condiţionare ce nu corespunde literei şi spiritului tratatelor;
– obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice;

– blocarea tuturor iniţiativelor de tip protecţionist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor şi lucrătorilor români la piaţa unică europeană.

Vă propun, de asemenea, şi un mod de lucru inspirat din cel deja practicat de alte delegaţii naţionale. Toţi deputaţii europeni aleşi în România, indiferent de familia lor politică, se vor reuni periodic pentru a identifica acele teme de maximă relevanţă pentru economia şi societatea românească în vederea adoptării unei poziţii comune la votul în comisii sau în plen.

Stimați colegi, putem să dăm acestui acord numele „România Puternică” sau orice altă denumire pe care o vom stabili împreună și care să semnifice hotărârea noastră de a vorbi pe o singură voce atunci când interesele tuturor cetăţenilor români sunt în joc. Un astfel de acord poate și trebuie să netezească în cel mai scurt timp drumul României spre locul pe care îl merită în Europa.

Această inițiativă trebuie să fie una sinceră și unanimă. Cum nu este potrivit ca ea să devină apanajul sau instrumentul electoral al niciunui partid, vă propun ca noul organism proeuropean pe care sper că îl vom crea, Grupul pentru România Puternică, să fie condus prin rotație de fiecare partid ce va avea reprezentare în Parlamentul European.

Știu că avem interese electorale divergente și le vom avea mereu, așa cum este și firesc într-o democrație. Unanimitatea e străină regimurilor democratice. Cu excepția notabilă, totuși, a marilor interese ale țării. Există momente cruciale în care avem datoria să ne plasăm deasupra pozițiilor antagoniste. Pentru că, indiferent câte motive am avea să acţionăm mai degrabă separat decât împreună, știu că în orice partid am fi, ne iubim sincer țara și vrem cu toții să facem mai mult pentru ea.

Vă propun să ne unim fără întârziere şi fără ezitare eforturile pentru a aduce pe agenda viitorului Parlament European și a viitoarei Comisii Europene temele de interes pentru români. Oriunde s-ar afla ei.

Călin Popescu-Tăriceanu,
Președinte ALDE

Foto:b1.ro