Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a aflat luni, în judeţul Hunedoara, pentru a-l susţine în campania electorală pe candidatul UDMR la Parlamentul European, Iuliu Winkler. În opinia liderului maghiar, alegerile europarlamentare din 26 mai sunt cele mai importante de când România a intrat în Uniunea Europeană.

Potrivit declarațiilor făcute de liderul UDMR, Uniunea Europeană se află în faţa unor schimbări importante, în ceea ce priveşte competiţia economică globală, securitatea internă şi problemele generate de scăderea demografică.

“Uniunea Europeană se află în faţa unei schimbări majore. (…) Urmează schimbări importante pentru că această competiţie globală aduce provocări importante. Niciun stat european nu va reuşi singur, nici măcar statele puternice, într-o competiţie globală cu SUA, China, India, cu Rusia”, a spus, potrivit Agerpres, Kelemen Hunor.

Președintele UDMR este de părere că o provocare importantă pentru noul Parlament European, ține de chestiunile demografice, Kelemen menţionând că este nevoie de politici publice de susţinere a familiilor şi de creare de noi locuri de muncă pentru tineri.

“Toate statele membre UE au probleme din acest punct de vedere şi dacă vom continua aşa cum în acest moment se conturează, atunci, peste câţiva ani, şi vorbesc doar de România, sistemele de redistribuire nu pot fi susţinute. În 2030, România va avea o populaţie de 16 milioane de locuitori, cu 4 milioane de oameni activi. Acest lucru înseamnă că nici sănătatea, nici serviciile sociale, nici sistemul de pensii nu poate fi susţinut. De aceea, trebuie să gândim nişte politici publice de susţinere a familiilor, de înfiinţare a locurilor de muncă pentru a păstra generaţiile care cresc, care vin din urmă, şi pentru acest lucru avem nevoie de politici comunitare, nu numai politici naţionale, inclusiv susţinerea de la bugetul UE”, a mai spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană se află în faţa unor schimbări importante, acesta fiind și motivul pentru care, mesajul UDMR pentru membrii comunității este acela de a merge la vot. În ceea ce priveşte referendumul, Kelemen Hunor a îndemnat comunitatea maghiară să meargă la vot şi să se pronunţe cu “Da” la ambele întrebări.