Luni și marți, președintele Klaus Iohannis se va afla în Japonia, la Tokyo, unde va participa la ceremonia de întronare a Majestății Sale Împăratul Naruhito al Japoniei. Șeful statului va avea și o serie de întrevederi bilaterale, în cursul zilei de luni, fiind programată o întâlnire cu premierul japonez Shinzo Abe.

”În perioada 21-22 octombrie a.c., Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla la Tokyo, Japonia, cu ocazia participării la ceremonia de întronare a Majestăţii Sale Împăratul Naruhito al Japoniei” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, este prima vizită oficială în Japonia a actualului președinte, Klaus Iohannis  fiind al patrulea șef de stat român care efectuează o vizită oficială în “Țara soarelui răsare” din ultimi 30 de ani, după vizitele predecesorilor săi, Emil Constantinescu (1996), Ion Iliescu (2002) și Traian Băsescu (2005 și 2010).

În Japonia, în cursul zilei de luni, președintele Iohannis va avea o întâlnire cu premierul japonez Shinzo Abe. Potrivit sursei citate, cei doi lideri politici vor purta discuții pe tema Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

Întâlnirea președintelui Iohannis cu premierul nipon are loc într-o perioadă marcată de incertitudini politice în România, demersul premierului desemnat, Ludovic Orban, de a forma un Guverm care să poată trece la votul de investitură din Parlament întâmpinând probleme din cauza foștilor aliați ce au pus umărul la trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD, fiind oarecum asemănătoare perioadei de acum doi ani când, aflat în vizită oficială la București, premierul japonez Shinzo Abe a fost nevoit să meargă împreună cu soția sa într-o vizită la Muzeul Satului, pentru că Mihai Tudose, premierul demisionar de la acea vreme nu a dorit să asigure interimatul, astfel, întâlnirea cu delegația niponă nu a mai avut loc.

“Împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, şi-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumate de către Akihito, împăratul emerit al Japoniei.
Ceremonia de întronare va reprezenta şi transferul oficial către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa (“de aleasă armonie”), care succede Erei Heisei (1989-2019), asociată perioadei de domnie a împăratului emerit, Akihito”, se mai arată în comunicatul prezidențial.

Foto: agerpres.ro