Liviu Dragnea anunța duminică că are informații conform cărora, președintele Iohannis ar fi cerut oficialilor europeni, prezenți la summit-ul de la Sibiu desfășurat pe data de 9 mai, ca România fie să mai primească un avertisment, fie chiar o sancțiune în perioada imediat următoare, lucru care să ii fie de folos președintelui României în interes electoral, deși acest lucru ar aduce deservicii României.

“Am informații că (n.r. Iohannis) a insistat foarte mult la liderii europeni să mai transmită o sancțiune către România sau măcar o amenințare. Nu îl interesează că aduce deservicii României”

A spus Liviu Dragnea la Antena 3.

Luni, ziare.com, anunță că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare în care avertizează că Articolul 7 din Tratatul UE va fi declanșat în cazul României dacă modificările aduse Codurilor Penale vor intră în vigoare, amenințând și cu mecanism mult mai dur de control decât MCV.

Scrisoarea a fost trimisă pe data de 10 mai. Destinatarii ar fi președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

“În fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că anularea progreselor înregistrate în ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat şi recomandările emise pentru atenuarea acestor preocupări nu sunt abordate. (…) Din nefericire, evoluţiile recente din România au agravat şi mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. (…) Amendamentele adoptate de Parlamentul României la 24 aprilie 2019 la Codul penal român, Codul de procedură penală şi Legea specială privind corupţia adaugă la aceste preocupări. Aceste prevederi riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni, inclusiv infracţiuni de corupţie, în timp ce, aşa cum subliniază Comisia de la Veneţia, România, ca şi celelalte state, are obligaţia pozitivă de a se asigura că sistemul său penal este eficient în lupta împotriva formelor grave de infracţiuni”

Se arată în scrisoarea semnată de Timmermans, potrivit sursei citate.

“Având în vedere aceste preocupări majore şi dacă îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute în timp scurt, ori dacă alţi paşi negativi sunt făcuţi, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanşa Rule of law Framework (Cadrul privind Statul de Drept) fără întârziere. Acest proces – care prevede un dialog pentru a corecta preocupările şi a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene – va înlocui pentru un timp procesul MCV. Criteriile şi recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. Desigur, România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin şi într-un mod satisfăcător”

Se mai arată în scrisoarea transmisă de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

De menționat este și faptul că autorul scrisorii Frans Timmermans este la rândul său în campanie electorală fiind candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Comisiei Europene.