Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, la finalul summit-ul președinților de stat de la Sibiu, că îşi doreşte nominalizări rapide pentru conducerea instituţiilor europene, până cel târziu în luna iunie. În aceste condiții, Tusk, a mai anunţat că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii Europene pe data de 28 mai, imediat după alegerile pentru Parlamentul European.

“Aş vrea să anunţ că, după alegerile europarlamentare, pe 28 mai, voi convoca o întâlnire cu toţi cei 28 de lideri UE pentru a începe procesul de nominalizări. Intenţia mea este să parcurg alegerea şefilor instituţiilor UE într-o manieră cumpătată, rapidă şi eficientă”, a declarat, conform Agerpres, Donald Tusk, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Klaus Iohannis.

În cazul în care nu se va ajunge la un consens în privința nominalizărilor, Preşedintele Consiliului European a declarat că rămâne varianta supunerii la vot.  Acesta a mai adăugat că dorește ca nominalizările să reflecte echilibrul geografic şi demografic, “astfel încât şi ţările mari şi ţările mai mici să fie reprezentate la cele mai înalte niveluri în UE“.

Conform președintelui Donald Tusk, scopul acestor decizii este crearea de instituţii eficiente capabile de decizii rapide.

Donald Tusk a venit la conferinţa de presă de la finalul summit-ului de la Sibiu cu o pereche de mănuşi de portar, primite miercuri de la fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam.

Foto:Inquam Photos/Octav Ganea