Într-o dezbatere electorală la care au participat trei dintre candidații la alegerile prezidențiale, Dan Barna (USR-PLUS), Theodor Paleologu (PMP) și Kelemen Hunor (UDMR), candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a propus interzicerea exploatării pădurilor în scop industrial, dar şi a exportului de masă lemnoasă brută pentru o perioadă de zece ani, perioadă în care exploatarea fondului forestier să fie făcută doar pentru încălzirea populației. Totodată, Kelemen Hunor a subliniat faptul că această restricție trebuie dublată de un proces masiv de împădurire.

„Cea mai eficientă modalitate, şi eu optez pentru aşa ceva: stoparea, interzicerea tăierii în scopuri economice pentru zece ani de zile, cum au făcut şi alte state şi atunci nu mai ai probleme de nicio natură şi atunci trebuie să găseşti alternative pentru acele câteva sute sau câteva mii de locuri de muncă. (…) Eu aş opta pentru acest lucru. Ştiu că este o chestiune absolut radicală, este controversată, dar, dacă vrem să oprim tăierea ilegală şi tot ceea ce înseamnă distrugerea masei forestiere, pentru un deceniu, pentru zece ani cred că ar fi cea mai bună soluţie”,

a afirmat Kelemen Hunor.

În replică, ceilalți doi candidați prezenți la dezbaterea de la Europa FM moderată de jurnalistul Moise Guran l-au contrazis pe liderul UDMR.

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, consideră măsura a fi una nerealistă, care rezolvă o criză printr-o altă criză.

„Îl consider un scenariu nerealist, care rezolvă o criză printr-o altă criză. O interzicere totală a exploatării de lemn în România, inclusiv cel de foc, ar însemna să aruncăm nişte comunităţi într-o criză pentru care nu avem soluţii. (…) Exploatarea raţională şi împăduririle sunt răspunsul corect şi blocarea furturilor ilegale. Aceea este problema reală a României, nu faptul că există o industrie a mobilei performantă, zic eu, care contribuie la PIB”,

a precizat Dan Barna.

Nici candidatul PMP, Theodor Paleologu, nu susţine măsura interzicerii exploatării masei lemnoase pentru o perioadă de zece ani, considerând că aceasta este o problemă de corupţie.

„Nu sunt de acord cu domnul Kelemen Hunor. Văd că este foarte radical în opţiunea sa. Mă rog … Când era Verestoy Attila important în UDMR nu era la fel de… Mă rog, poziţia lui Verestoy era diferită. Vreau să relev că e o mare problemă de corupţie”,

a spus Teodor Paleologu.

Moise Guran, moderatorul dezbaterii, i-a invitat pe finalul discuției pe cei trei candidați la alegerile prezidențiale să-și adreseze reciproc întrebări.

N-am nicio problemă de moralitate”, a spus Dan Barna, întrebat de Theodor Paleologu de o anchetă a portalului de investigații Rise Project asupra afacerilor fostei sale firme cu fonduri europene.

Cu cine veți vota în turul al doilea?”, l-a întrebat Dan Barna, la rândul său, pe candidatul PMP, Theodor Paleologu.

Cu mine”, a răspuns Theodor Paleologu. „Să vedem cum vor decide cetățenii”.

Kelemen Hunor a vrut să afle de la Dan Barna de ce propune o reformă constituțională care ar spori atribuțiile prezidențiale după „modelul Putin”.

Dan Barna a respins comparația cu președintele Rusiei și a vorbit despre nevoia ca președintele să fie arbitru instituțional.

Foto:Europa FM