Darius Vâlcov, consilierul prim-ministrului, a declarat duminică seară la Antena 3 că nu se pune problema schimbării ROBOR.  El a declarat însă că, Guvernul, Banca Naţională şi băncile comerciale trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.

“Nu este vorba să schimbăm ROBOR-ul şi să schimbăm aritmetica, trebuie să ajungem la un consens cu Banca Naţională şi ar fi de dorit să ajungem şi cu băncile, cu populaţia cred că suntem deja, că dobânzile sunt foarte mari. Acest consens în trei ar trebui să aibă loc. Dacă ne uităm la ROBOR, că ni s-a spus de specialiştii Băncii Naţionale că este legat de inflaţie, dar acest lucru îl spun oamenilor acum, în 2019, când spun că inflaţia e 3,3, ROBR trebuie să fie şi el 3%. Când inflaţia a fost negativă am avut deflaţie, de ce restul Europei, toată, băncile lor naţionale au considerat că atunci când e de scăzut trebuie să scazi şi la noi, atunci când a fost de scăzut, Banca Naţională nu a scăzut, dar atunci când a fost de crescut, Banca Naţională nu a intervenit”, a afirmat Darius Vâlcov la Antena 3.

Marți 12 februarie, va avea loc în cadrul Comisiilor reunite, economică și de buget, finanțe și piețe de capital ale Senatului, audierea Guvernatorului Mugur Isărescu și a Consiliului de Administrație al BNR.

La acestea audieri, Darius Vâlcov a punctat că nu va participa,  deoarece nu are nicio calitate și nici nu a fost invitat să participe. Legat de supozițiile legate de faptul că consilierul prim-ministrului țintește funcția de Guvernator al Băncii Naționale, Darius Vâlcov a infirmat zvonul:

Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională” a spus Darius Vâlcov.

În luna octombrie vor avea loc alegerile pentru noul Consiliul de Administrație al BNR dar și pentru poziția de Guvernator  al BNR. Declarația de mai sus, legată de  “lucrurile nerezolvate din spate”, pare a fi un semnal că acesta este ultimul mandat al lui Mugur Isărescu la conducerea BNR.

Foto:HotNews