Prezent duminică seara la ”Sinteza Zilei” de la Antena3 într-un interviu despre situația economică a României, Darius Vâlcov, consilier al premierului și considerat “eminența cenușie” a “Programului de guvernare”, pe lângă informațiile legate de Bugetul pe 2019, a făcut următoarele declarații:

Despre lipsa premierului Viorica Dăncilă din poza prezentată de Dragnea la dezbaterea bugetului, care a născut numeroase speculații în presă:

”S-a prezentat din partea Guvernului celor doi președinți ai Coaliției, varianta a 22-a sau 23-a a bugetului. Acesta a fost gata în noiembrie, cu forma finală a fost prezentat președinților Parlamentului. (…) Doamna prim-ministru a participat la majoritatea întâlnirilor, știa despre ce este vorba, a fost o prezentare pentru liderii coaliției”

Creșterea veniturilor la buget și a PIB-ului:

”Am văzut cifrele lansate astăzi de Liviu Dragnea. Veniturile au crescut la 295 de miliarde în 2018, iar PIB-ul a crescut cu 25% în doar doi ani de zile. (…)Este un record. Doar anul trecut au crescut veniturile ca în toți anii în care a fost premier Victor Ponta”

Despre ROBOR:

”Ordonanța 114 a făcut o corecție. ROBOR probabil va ajunge în curând unde trebuie să fie, sub 2%. Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință. (…) Ce poate Guvernul să garanteze este că e o problemă de scurtă reglată. Anul acesta se va regla”

Despre cursul valutar:

”BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei. Românii nu au fost stresați când luau împrumuturi cu 7% dobândă și la depozite aveau 1%? Românii nu au fost nervoși pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România? Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanța nu va fi abrogată sau modificată”

Așteptările guvernului de la BNR:

”Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”

În ce privesc creșterile de buget pentru 2019, Vâlcov a declarat că acestea vor avea o importantă componentă socială, propunerile pentru noul buget fiind înspre creșteri de 50% pentru Ministerului Educației, CNAS și Ministerul Sănătății, fără a face însă precizări de unde se vor tăia banii necesari acestei alocări. De asemenea, consilierul premierului pe probleme economice a mai adus în discuție noua lege a insolvenței prin care se încearcă în acest an în principal corectarea dezechilibrului care există între alocațiile pe care se plătesc la stat firmele corecte și gaura la buget pe care o făceau companiile de rea credință prin intrarea în insolvență (“de două ori mai mare”) pe legea veche.

Un alt subiect sensibil atins de Vâlcov a fost cel referitor la finanțarea ONG’urilor care în perioada următoare vor fi supuse unor controale bazate pe un raport al Curții de Conturi al UE, parvenit de curând guvernului, ce conține și recomandări cu privire la banii alocați în acest sens.