Decizia a fost votată în Comitetul Executiv al PSD, nefiind niciun vot împotrivă, au adăugat surse din interiorul partidului.

Dan Nica fusese propus iniţial, odată cu Rovana Plumb, pentru funcţia de comisar european, de către Guvern.

Varianta de rezervă este Melania-Gabriela Ciot. Aceasta a fost numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 20 septembrie 2017.

Înaintea CEx, Viorica Dăncilă a anunţat că a discutat, luni, cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziţia de comisar european. Premierul a precizat că va mai avea o discuţie pe tema propunerii comisarului european cu preşedintele ales al CE, conform Mediafax.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către preşedintele PE.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de site-ul Politico.eu.