Liderul USR, Dan Barna, a declarat miercuri după ce Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile, că deși s-a făcut “un important pas înainte“, din punctul de vedere al formațiunii pe care o conduce, problema nu este rezolvată definitiv. Barna a mai declarat că se pot face lucruri dacă există voință politică și speră totodată ca nu vor mai exista cozi la secțiile de vot.

“Faptul că astăzi am avut vot final de proiectul de lege privind votul din diaspora, după ce două săptămâni s-a reuşit dezbaterea într-o comisie specială, trecerea prin Senat, arată că de fapt timp de trei ani de zile majoritatea PSD-ALDE nu a vrut să rezolve problema votului românilor din diaspora. Deci se poate şi, dacă există voinţă politică, lucrurile sunt foarte simple. 26 mai nu trebuie să se mai repete, nu trebuie să existe cozi şi români care să stea ore numeroase la coadă şi să nu ajungă să voteze. Prin ceea ce s-a decis astăzi facem un important pas înainte. (…) Dar problema nu este rezolvată definitiv din punctul USR de vedere, pentru că noi considerăm că trebuie mers mai departe cu extinderea votului prin corespondenţă şi mai ales trebuie intrat în cele trei luni de test pentru votul electronic, pentru că lumea digitală vine peste noi şi trebuie să ne adaptăm şi la acest mecanism care ar permite o prezenţă mult mai numeroasă la vot. Din acest punct de vedere, USR va milita mai departe pentru îmbunătăţirea legislaţiei electorale”, a afirmat, potrivit Agerpres, Dan Barna la Parlament.

Președintele USR a amintit faptul că cele mai importante puncte din proiectul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor sunt cele cu privire la derularea procesului electoral pe o perioadă de trei zile – de vineri până duminică, dar şi posibilitatea extinderii programului de vot a unei secţii de vot până la 23,59, pentru persoanele care la ora 21.00 se află în perimetrul secţiei.

“Iar un punct important, care a presupus multe dezbateri, a fost cel legat de generarea listelor electronice pentru listele suplimentare – în diaspora practic toate listele sunt suplimentare – şi s-a prevăzut amendamentul propus USR ca, în situaţia în care apar disfuncţionalităţi tehnice, să poată fi folosite şi listele pe hârtie simplificate, cuprinzând doar numele CNP şi semnătura. În rest, a rămas forma listei generate electronic la tablete urmând să fie ataşat un device în care se poate face şi semnătură sau o modalitate, vom vedea cum va fi. Dar va rămâne lista electronică ca regulă şi lista pe hârtie o excepţie. (…) Eu cred că nu vom avea situaţia cozilor sau va fi una clar diminuată”, a arătat preşedintele USR.

Camera Deputaţilor a votat, în postură de for decizional, miercuri, cu 228 “pentru”  un vot “împotrivă” şi 19 “abţineri” proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală.

Foto:Mediafax