Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi că, în urma rezultatului „sub obiectiv” obţinut la alegerile prezidenţiale, unde acesta s-a plasat pe poziția a treia după actualul președinte, Klaus Iohannis, și candidatulul social-democraților, Viorica Dăncilă, va cere un vot de încredere membrilor partidului, iar dacă nu îl va primi, va face un pas în spate.

„Voi cere un vot de încredere membrilor partidului şi e foarte normal să mă întorc la membri, aşa funcţionează democraţia în USR. Eu nu îmi dau demisia în momentul acesta, voi cere un vot de încredere membrilor. Colegii mei vor decide, aşa am făcut de fiecare dată când a fost un moment mai delicat în partid. (…) Ne doream mai mult, fără îndoială. Se putea mai mult? E greu de spus în contextul politic şi în contextul acţiunilor şi poziţiei preşedintelui Iohannis care a dat jos un guvern, deci avea o percepţie foarte bună în opinia publică. Dincolo de asta, da, e un rezultat sub obiectiv, o să cer un vot de încredere colegilor. Dacă voi primi acest vot de încredere, mergem mai departe spre locale, este primul eşec şi mi s-ar părea o laşitate să îmi dau demisia pentru un rezultat care de fapt, în contextul dat, poate fi privit din două perspective. Dacă nu voi primi votul de încredere al colegilor mei din partid evident că voi face un pas în spate. E foarte simplu”,

a spus, potrivit Agerpres, liderul USR, la Palatul Parlamentului.

În condițiile în care susținătorii USR dar și voci din interiorul partidului susțin că refuzul de a intra la guvernare alături de PNL după ce Guvernul Dăncilă a fost demis în urma moțiunii de cenzură a contribuit la înfrângerea în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Barna susține că  decizia de a nu intra la guvernare după ce a căzut Guvernul Dăncilă a fost a Comitetului Politic al partidului, aproape în unanimitate, de aceea nu i se poate imputa lui personal.