În urma scrisorii transmise de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans către președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în care România este amenințată cu o posibilă activare a Art.7 și un mecanism mult mai dur decât MCV dacă România adopta modificările la codurile penale trecute de filtrul constituțional și votate deja în Parlament, președintele PLUS, Dacian Cioloș, le cere judecătorilor CCR să declare aceste modificări ca a fi neconstituționale și în acest fel să împiedice adoptarea lor, amenințând judecătorii constituționali de complicitate în cazul în care este pusă în pericol integrarea în UE.

Înlocuirea MCV cu o procedură mai drastică și posibilitatea, afirmată acum ferm, de activare a Articolului 7 reprezintă cea mai dură acțiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiției și până astăzi.

Comisia Europeană transmite clar: ați încălcat de mult principii esențiale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriți, dar pentru că nu ați vrut mai există o singură soluție – sancțiunile. Iar sancțiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene și până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului.

De data aceasta, nu mai vorbim despre conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală, ci despre o luptă directă între Dragnea și Uniunea Europeană, în care românii sunt luați ostatici de către un partid al penalilor și ținuți pe post de scut.

Pentru că nu mai avem nico speranță în Guvern și majoritatea parlamentară, mai există un singur actor instituțional care poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa: Curtea Constituțională. Le reamintim judecătorilor CCR că au jurat să apere Constituția, iar Constituția prevede clar, în Articolul 148, necesitatea blocării oricăror norme interne contrare principiilor europene.

Stimați judecători constituționali, declarați neconstituționale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislației penale. Altfel, veți purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană.

A scris Dacian Cioloș pe facebook.

Reamintim faptul că, vineri, președintele Iohannis a atacat la CCR modificările la codurile penale votate în Parlament deși acestea au trecut deja de filtrul de constituționalitate înainte de a fi adoptate, din ele fiind eliminate articolele care au fost respinse în prealalabil de CCR.