Dacian Cioloş, a declarat vineri seara că în urma negocierilor purtate cu conducerea USR s-a decis ca Dan Barna să fie candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. De asemenea, cele două partide au ajuns la un consens şi în privinţa desemnării președintelui PLUS, Dacian Cioloş, ca propunere de prim-ministru al Alianţei în orice formulă politică care va fi stabilită după alegerile parlamentare din 2020. Potrivit liderului PLUS, propunerea trebuie validată de structurile de conducere ale celor două partide.

“Duminică, la ora 11:00, împreună cu Dan Barna vom avea o conferinţă de presă şi vom anunţa acolo rezultatul acestor negocieri, după ce rezultatul va fi confirmat de conducerile celor două partide. Azi am finalizat discuţiile, dar avem o procedură internă: structurile de conducere – consiliul naţional la noi, comitetul politic la USR – trebuie să ia cunoştinţă de rezultatul acestor negocieri, să le aprobe şi abia după aceea putem vorbi de încheierea discuţiilor şi a negocierilor. Este vorba de respectarea unei proceduri interne în partid şi de respect faţă de conducerile celor două partide”, a afirmat vineri, Dacian Cioloş într-o emisiune la Digi24.

Cioloș a amintit faptul că în cadrul Congresului USR desfășurat sâmbăta trecută, președintele USR Dan Barna a fost desemnat să reprezinte partidul  la alegerile prezidențiale din această toamnă, însă tandemul Barna-Cioloș ca președinte-premier trebuie validat, conform procedurilor interne, și de conducerile celor două partide.

Întrebat dacă este dispus să renunţe la mandatul de europarlamentar pentru funcția de premier, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a spus că din partea sa nu există dubii în această privință. “Am spus mereu că intru în partid pentru că vrem să ajungem la guvernare în 2020, să schimbăm România în bine. Vrem majoritate parlamentară, fiindcă am văzut cum e să guvernezi fără majoritate parlamentară“, a declarat Dacian Cioloș. La întrebarea dacă ar accepta poziția de premier în cazul în care actualul președinte, Klaus Iohannis, ar câștiga un nou mandat și i-ar propune acest lucru, liderul PLUS a evitat să ofere un răspuns tranșant, declarând că este convins că Dan Barna, candidatul Alianței 2020 USR-PLUS, va reuși să câștige scrutinul pentru desemnarea președintelui.

Foto: g4media.ro